Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Pet mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjelovat će u drugoj fazi projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

Pet mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjelovat će u drugoj fazi projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini (BiH)“. Riječ je o zajedničkom projektu Vlade Švicarske i Vlade Švedske, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Federalnim ministarstvom pravde te sa entitetskim savezima općina i gradova.

S tim u vezi danas su Općinu Čitluk posjetili: Jasmina Islambegović, v.d. voditeljice glavnog projekta i Kerim Žujo, koordinator projekta za Hercegovinu ispred UNDP-ovog ureda u Mostaru te se sastali s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem i Slavenom Markotom, koordinatorom za navedeni projekta sa mjesnim zajednicama ispred Općine Čitluk.

Tijekom prvog službenog posjeta predstavnici Projekta potvrdili su rezultate Općine Čitluk na natječaju. Gospođa Islambegović na današnjem sastanku zahvalila je Općini Čitluk na sudjelovanju u projektu uz napomenu kako je Općina Čitluk imala kvalitetno pripremljenu dokumentaciju traženu za natječaj na kojemu je odabrano pet mjesnih zajednica. Pet odabranih mjesnih zajednica su: Vionica, Čerin, Donji Hamzići, Gradnići i Krehin Gradac, čije su prijave stručnjaci ispred UNDP-a rangirali navedenim redoslijedom.

U razgovorima o Projektu naglašene su obveze Općine Čitluk i mjesnih zajednica kroz tijek realizacije projekta, koji će započeti rješavanjem administrativnih stavki, a potom i svega preostalog.

Valja napomenuti kako će infrastrukturni projekti iz svake mjesne zajednice biti podržani od strane Projekta u iznosu od 70%, dok će Općina Čitluk projekte sufinancirati sa minimalno 30%. Uz ulaganje u infrastrukturne projekte, mjesne zajednice će kroz projekt dobiti računalnu opremu, te sudjelovati u radionicama i obukama.

Cilj druge faze projekta“ Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je unapređenje kvalitete života građana BiH kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu, dok istovremeno predstavljaju primjer rada lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i služe kao katalizator za demokratske transformacije na lokalnom nivou.

Projekt se fokusira na poticanje lokalnog razvoja na čelu sa mjesnom zajednicom jer upravo mjesne zajednice imaju ključnu ulogu u posredovanju između svojih žitelja i lokalnih uprava.

33 općine iz BiH aplicirale su na javni natječaj za drugu fazu Projekta, od čega su prijave 18 općina, među kojima i prijava Općine Čitluk, ocjenjene pozitivno. Iz prve faze Projekta u jačanju kapaciteta mjesnih zajednica sudjeluju 23 općine.

 

WordPress Video Lightbox