Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Paočanke i Paočani proslavili dan svog mjesta

Jučer je u Paoči upriličena lijepa proslava 27. Dana Paoče, druženja na kojemu Paočanke, Paočani i njihovi gosti, prvu subotu nakon blagdana Velike Gospe, zahvaljuju Bogu za sve darove primljene od prošlogodišnje proslave i učvršćuju zajedništvo. Proslavu je kao i ranijih godina organizirala Udruga „Dani Paoče“, a proslava se sastojala od svečanog misnog slavlja i pučkog veselja.

Predvoditelj sinoćnjeg misnog slavlja bio je mladomisnik fra Luka Ćorić, župni vikar župe Krista Kralja – Čitluk, uz koga su u suslavlju bili fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići i fra Kristofor (Grgo) Ćorić, koji će danas u župnoj crkvi u Gradnićima proslaviti zlatnu misu – pedeset godina svećeništva.

Fra Luka Ćorić okupljenima ispred kapelice Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije uputio je poticajne riječi i naglasio da uzor i nadahnuće mogu tražiti u liku i djelu fra Didaka Buntića. Mladomisnik je na kraju misnog slavlja okupljenima udijelio mladomisnički blagoslov, dok je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, čestitao mještanima Paoče njihov dan i podsjetio na nekoliko statističkih podataka vezanih za ovo mjesto u prošloj godini.

Zajedničkom molitvom, koju je predvodio fra Kristofor Ćorić, započeo je i drugi dio proslave, a nakon što je fra Kristofor kazao nekoliko prigodnih riječi i pozvao sve nazočne da mu se danas u 16 sati pridruže na proslavi zlatne mise, Ivan Zubac, izvršni direktor Udruge „Dani Paoče“, uručio je fra Kristoforu, kao svećeniku rođenom u Paoči koji je najveći dio svog svećeničkog staža djelovao u Americi, prigodni dar.

Organizatori su za sve mještane i njihove goste, među kojima su sinoć bili Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Vlatka Martinović, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Čitluk, Martina Ćosić, savjetnica predsjednika Vlade HNŽ i ostali pripremili ugodno druženje tijekom kojega su mogli uživati u nekoliko zanimljivih nadmetanja.

Naime, sinoć je nastavljena tradicija natjecanja u potezanju konopa, a u ovoj tradicionalnoj igru sudjelovali su mladi, Poačani i Paočenke, kao i njihove nevjeste i zetovi. Bez obzira na rezultat najmlađi sudionici natjecanja podijelili su slatku nagradu, dok su u nevjeste, pobijedivši Paočanke osvojile tortu. Nakon pobjede nad zetovima, Paočani su osvojili pršut.

Proslava Dana Paoče prigoda je i za dodjelu zahvalnica, a dobitnik zahvalnice u sklopu ovogodišnje proslave je Drago Zubac. Čelni ljudi Udruge, Dragi su uručili zahvalnicu kao počasnom članu Udruge „Dani Paoče“.

 

WordPress Video Lightbox