Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Otvorena izložba slika nastalih na međunarodnoj likovnoj koloniji

Sinoć je u Galeriji fra Didaka Buntića, u organizaciji Matice hrvatske u Čitluku i Crvenog križa Čitluk otvorena izložba slika sa Međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2016./2017. godine. Dvadeset autor se domaćoj publici predstavio izborom radova u različitim tehnikama.

Organizator i voditelj programa, tajnik Crvenog križa Čitluk i predsjednik Matice hrvatske u Čitluku prof. Andrija Stojić ovom prigodom je istaknuo kako su nastali radovi i kako je teško okupiti umjetnike na jednom mjestu.

Okupiti umjetnike na jednome mjestu, u ova teška i siva vremena, nije nimalo lako, danas još je puno teža i zahtjevnija stvar. No, umjetnici koji se okupljaju već četiri godine u Srebrenici i ovaj puta su imali i razumijevanja i jaku želju da svojim djelima barem malo ublaže tragediju Srebrenice, Srednjeg Podrinja i naše zemljice Bosne. Istina, došli su samo oni najhrabriji i oni koji su bili spremni odvojiti svoje vrijeme za učiniti dobro djelo divljenja. Kolonija okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja. Umjetnici žele svojim slikama uljepšati život i suživotu u srednjem Podrinju i Srebrenici, nadajući se kako će se u skorije vrijeme obnoviti duhovne ruševine u Srebrenici… – kazao je Stojić te dodao – Prekrasni buket, /već četiri godine/ sačinjen od raznovrsnih djela, umjetničkog doživljaja i pogleda na sadašnjost, prošlost i budućnost. Jedni su slikali sakralne motive, drugi pejzaže, a najhrabriji simbole mira, poruke susreta i razgovora. Danas katolici u tom kraju imaju samo jednu kapelicu Svete Marije u Srebrenici koja je obnovljena na ruševinama franjevačkog samostana gdje su, vjeruje se, 1291. došli franjevci.

Svoj osvrt na Međunarodnu likovnu koloniju Srebrenica dala je i sama sudionica kolonije mr. sak. umjetnosti Kristina Ćavar.

Jedino je umjetnost dovoljno snažna da poveže raskinuto i da rasvijetli putove koji vode u svjetliju budućnost. Preobražava ranjenoga čovjeka u novoga čovjeka s novim pogledom. Tamo gdje su prisutne duboke i nezacijeljene rane umjetnost može obaviti uskrslim svjetlom i donijeti ozdravljenje zajednice i samoga mjesta. Srebrenica je po mnogočemu značajna i kao takva umjetnicima kolonije služi kao nepresušno vrelo inspiracije. Umjetnici prema vlastitom izričaju promišljaju u dubini sebe sve događaje, misli i riječi te ih vizualiziraju na platno ili papir. S obzirom da su umjetnici iz različitih krajeva, simbiozom osobnoga i impresije nastale tijekom boravkom u Srebrenici umjetnici izravno stvaraju mjesto dijaloga, mira i pomirenja. Centar za dijalog, mir i pomirenje međunarodnom likovnom kolonijom započeo je svoje postojanje koji počiva na temeljima povijesti i umjetnosti. U budućnosti se planira proširiti djelovanje Centra koji će uključivati i glazbu, i duhovne obnove, i ostale aktivnosti koje će zajednicu preporoditi i omogućiti joj da ponovno oživi. Svoj doprinos svake godine daju i Srebreničani koji nastoje omogućiti umjetnicima ugodniji i ljepši boravak. Svaki sudionik sa sobom nosi jedinstvene uspomene s navedene likovne kolonije. Bogatiji novim poznanstvima i saznanjima o povijesno-kulturnoj baštini donjega Podrinja, po povratku s likovne kolonije umjetnici postaju ambasadori mira i pomirenja. Na taj način Srebrenica počinje ponovo disati – živjeti“– napisala je u prigodnom katalogu za ovu izložbu Kristina Ćavar, akad. slikarica.

Također, s najvjernijim posjetiteljima izložbe, koje je zajednički organizirala MH Čitluk i CK Čitluk nisu otjerale niti loše vremenske prilike, (pretjerana omorina i vrućina) mladi su zainteresirano sudjelovali u otvorenju izložbe slika te ugodnom druženju i razgovoru uz prigodni domjenak.

Mladi su budućnost svijeta i nositelji najvećih promjena u svojim zajednicama. Crveni križ Čitluk i ovim putem zahvaljuje svim mladim humanitarcima na njihovom ogromnom doprinosu i nesebičnom radu i poziva sve zainteresirane mlade da nam se pridruže! Čekamo vas – poručili su organizatori izložbe u svom priopćenju.

Sinoć otvorena izložba slika ostaje postavljena u Čitluku do 12. rujna, do kada svi zainteresirani mogu razgledati izložbu i kupiti neku od slika jer je riječ o prodajnoj izložbi. Prihod od prodaje slika namijenjen je za pomoć obnovi bogomolja, crkava i svetišta u župi Srca Isusova Zvornik-Srebrenica.

WordPress Video Lightbox