Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Općini Čitluk dodijeljeno priznanje za transparentnost u javnim nabavama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, jučer je u Sarajevu predstavljen monitoring izvještaj o postupcima javnih nabava praćenih putem portala PratimoTendere (www.pratimotendere.ba).

Na održanoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati praćenja ukupno 8.006 postupaka javnih nabava, u ukupnoj vrijednosti od 303.613.549,55 KM bez PDV-a, u razdoblju od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine.

Rezultati pokazuju da su nastavljeni negativni trendovi koruptivnosti, diskriminacije i netransparentnosti u provođenju javnih nabava. Preciznije, elementi rizičnosti utvrđeni su u čak 7.219 (90,16 %) praćenih postupaka javnih nabava, čija je ukupna vrijednost 277.523.693,78 KM bez PDV-a, objavljeno je na portalu PratimoTendere.

Na svečanosti je nastavljena tradicija uručivanja priznanja „Zelena zastavica“ onim ugovornim organima koji su prepoznati kao pozitivni primjeri. Ove godine priznanje je dobila Općina Čitluk, koja je pokazala visok nivo transparentnosti i otvorenosti za konkurenciju.

Navedeno priznanje na svečanosti u Sarajevu preuzeli su Mario Rozić, tajnik Ureda načelnika – pomoćnik načelnika Općine Čitluk i Natali Paradžik, službenica za javnu nabavu.

Podsjetimo, PratimoTendere je portal za praćenje i otkrivanje rizičnih javnih nabava, odnosno netransparentnih, nezakonitih, diskriminatornih, koruptivnih javnih nabava. Portal je razvijen na posebnoj metodologiji i softverskom algoritmu, kao inovativan alat za otkrivanje elemenata korupcije u javnim nabavama, te omogućava identificiranje rizičnih javnih nabava, prezentaciju uočenih neregularnosti, prijavu sumnjivih javnih nabava i komunikaciju sa korisnicima. Portal putem zelenih, žutih i crvenih zastavica identificira i signalizira koje javne nabave su rizične.

Udruženje CRMA i portal PratimoTendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabava u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a koji realizira CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

PratimoTendere / Općina Čitluk

WordPress Video Lightbox