Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

OMH Čitluk za vjerne čitatelje pripremio nova književna djela

Pandemija koronavirusa odrazila se na sva područja društvenog života pa tako i na događanja čiji su glavni protagonisti likovni umjetnici, književnici, glumci i ostali kulturni djelatnici. Zbog važećih epidemioloških mjera i brige za zdravlje ljudi otkazivane su redovite kulturne manifestacije, izložbe umjetničkih radova, predstavljanja knjiga i svi ostali događaji, no i u vremenu korone nastala su nova dijela u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

U vrijeme pandemije tiskane su ili za tisak pripremljene knjige: „Sav Tvoj, Marijo“ autora fra Gorana Azinovića, „FAETONT ILI O ZVJEZDOKOPU“ koju je napisao Stipo Milić, „Prema kozmičkim krajolicima – Strukturni pluralitet slike“ akademske slikarice Ljiljane Rajković, dr. art, kao i „Balada o blidinjskom tornjaku“ Mate Sušca.

Svoje predstavljanje, čim se za to stvore uvjeti, imati će i Zbornik Brotnjo 8, a najnovije književno djelo kojemu je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku nakladnik zbirka je poezije Miljenke Koštro koja nosi naslov „Klasje duše“.

OMH Čitluk u izdavanju ove zbirke poezije surađivao je sa Ogrankom Matice hrvatske u Imotskom.

„Klasje duše“ šesta je knjiga koju potpisuje Miljenka Koštro, za čiju poeziju je prof. Božena Pandža napisala: Poezija Miljenke Koštro odiše životom, mirom i iskrenošću koja dolazi iz dubine duše i pretapa se u stihove. Autorica ne želi biti tek mali list i pustiti se strujama već svojom poeziju pokazuje sebe kao personu, izgrađenu ličnost, kako poetski, tako i osobu koja je na sve načine uključena u životne plime i oseke, dok s druge strane želi ostati razigrano dijete, jer zna da jedino tako njezina poezija može doći do srca čitatelja.

U recenziji na zbirku poezije osvrnuo se i Mato Nedić, u čijoj recenziji, između ostaloga piše kako se Miljenka Koštro, baš kao i brojnu drugi pjesnici, uputila u traganje za vječnošću i neprolaznim iskrama radosti.

Pjesnikinja je nadahnuta onim sitnicama koje čine svakodnevicu, koje su sljubljene s njezinim životnim stazama, stoga u jednostavnosti svojega pjeva pronalazi spas od izgubljenosti u vremenu koje jednostavnosti, nažalost, više nije naklonjeno – napisao je recenzent te se osvrnuo na motive i zaključio kako Koštro u svojoj novoj zbirci promišlja o životu i njegovim pojavnostima, zavičaju, domoljublju i svim ostalim motivima o kojima književnica piše duboko intimistički ali i tražeći uporište u pjesnicima-prethodnicima, kojima je također posvećen pjesnički ciklus.

WordPress Video Lightbox