Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

OMH Čitluk gostovao u splitskoj župi Marije Pomoćnice Kršćana

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Župne zajednice župe Marije Pomoćnice Kršćana, Kman u Splitu održana je 8. prosinca u velikoj dvorani samostana svečanost o 25. obljetnici Oratorija na Kmanu, 100. obljetnica spašavanja djece od gladi u Hercegovini, 175. obljetnica Matice hrvatske i 176. obljetnica Oratorija u svijetu.

Nakon svečane sv. Mise u samoj crkvi uslijedio je prigodni igrokaz i svjedočanstva mladih o vjeri, životu i radu Oratorija na Kmanu u izvođenu i iskazu mladih iz Župe Pomoćnice kršćana. Po završetku programa u crkvi svi prisutni i nanovo pridošli gosti uputili su se u obližnju veliku multimedijalnu dvoranu samostana gdje je predstavljen rad Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i dvije knjige u izdanju OMH u Čitluku i DHK HB, te otvorena izložba radova akademski umjetnika iz Brotnja.

Prisutne je pozdravio don Mirko Barbarić, ravnatelj splitske salezijanske zajednice te iznio ukratko višestoljetnu povjesnicu Oratorija u svijetu i srebrene obljetnice na Kmanu. O značaju i povijesti najstarije hrvatske kulturne ustanove Matice hrvatske, posebice o radu i nakladništvu njenog Ogranka iz Čitluka govorio je njezin predsjednik Andrija Stojić s naglaskom na bogatu nakladničku djelatnost Ogranka (objavljeno 226 naslova i više časopisa), o njegovoj integrativnoj ulozi u ovim prekograničnim hrvatskim prostorima te neprestanom zalaganju za očuvanje identiteta hrvatskog naroda. Stojić je istaknuo važnost obilježavanja 100. obljetnica spašavanja djece od gladi u Hercegovini i značenje djelovanja fra Didaka Buntića, koji je prije sto godina spasio oko 17.000 hercegovačke djece od gladi odvevši ih u Slavoniju.

Knjige OMH u Čitluku; Knjiga o knjigama i Politika za obične ljude /Bakulina škola poštenja, objavljene u suradnji sa drugim Ograncima i DHK HB predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, gospodin Ivan Sivrić koji je ujedno autor i priređivač istih. Gospodin Sivrić je obuhvatio sadržaj, put nastanka i poruka ovih djela istaknuvši kako bi ove knjige trebale barem nekome prionuti za srce i tada bi opravdale svoju poticajnu svrhu.
O izloženim radovima akademskih broćanskih umjetnika govorio je gospodin Andrija Stojić koji je skupa sa Majom Gagrom pisac predgovora izložbe koja već nepunu godinu dana putuje po gradovima Hrvatske, te istaknuo da “iako su ovi likovni umjetnici tek mali segment kulture i akademske zajednice oni svojim djelovanjem ukazuju i istovremeno poništavaju razlike, spajaju negativno i pozitivno, nabijene odnose društva pretvarajući ih u kulturni događaje. Njihov je doprinos neprocjenjiv. Događaj koji se pamti i sljedeće godine tradicionalno obnavlja ispočetka.“

Izložbu je otvorio domaćin don Mirko Barbarić, Brotnjak rodom iz župe sv. Stjepana Prvomučenika Čerin koji je već dvije godine u pastoralnoj službi u Župi Marije Pomoćnice kršćana Kman u Splitu.

U umjetničkom i glazbenom programu nastupio je uglazbljenim pjesmama Dječji crkveni zbor iz župe Marije Pomoćnice Kršćana “Kman”.

(Andrija Stojić)

 

WordPress Video Lightbox