Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana online sjednica Predsjedništva SOGFBiH

Načelnici i gradonačelnici u FBiH okupljeni u Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH), u sastavu: Ivan Vukadin (predsjednik Predsjedništva, Općina Tomislavgrad), Hamdo Ejubović (zamjenik predsjednika Predsjedništva, Općina Hadžići), Faris Hasanbegović (predsjedavajući Skupštine Saveza, Općina Sanski Most), Armin Halitović (predsjednik Nadzornog odbora Saveza, Općina Bosanska Krupa), Nermin Ogrešević (Grad Cazin), Muhamed Ramović (Grad Goražde), Nedžad Ajnadžić (Općina Centar), Stanko Vincetić (Općina Orašje), Aldin Šljivo (Općina Kakanj), Edin Hozan (Općina Jajce), Marin Radišić (Općina Čitluk), Branko Bago (Općina Posušje) i Luka Čelan (Grad Livno), održali su u srijedu, 1.4.2020. godine, online sjednicu Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH povodom izazova, s kojima se općine i gradovi u FBiH suočavaju uslijed pandemije koronavirusa.

Na sjednici se diskutiralo o prijedlogu iz Doma naroda Parlamenta FBiH, koji se odnosi na donošenje (po hitnom/žurnom postupku) Zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i gospodarskim i drugim subjektima za sprječavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom; o inicijativi Općine Centar za privremenu izmjenu načina korištenja namjenskih prihoda, te o ostalim inicijativama i prijedlozima općinskih i gradskih vlasti u FBiH za pomoć stabilizaciji lokalnog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta, te potporu jedinicama lokalne samoupravu u kriznim izazovima nastalim kao posljedice pandemije koronavirusa.

Predsjedništvo SOGFBiH je jednoglasno utvrdilo da trenutačno stanje nesreće uzrokovano pojavom pandemije koronavirusa ne smije biti opravdanje za izmjene zakona mimo poštivanje standarda parlamentarne prakse u Federaciji BiH.

Predsjedništvo SOGFBiH je donijelo niz zaključaka povodom krize izazvane pojavom koronavirusa u BiH i posljedicama, koje bi pandemija koronavirusa mogla izazvati na planu života građana, te financijskom i gospodarskom planu u FBiH:

· Naglašava se potreba redovnog zasjedanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i svih drugih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

· Predsjedništvo Saveza inzistira na osiguravanju nesmetanog rada oba doma Parlamenta Federacije BiH i strogom poštivanju parlamentarne procedure na način da se sve izmjene zakonskih propisa razmatraju i usvajaju putem redovne parlamentarne procedure.

· Predsjedništvo Saveza je razmatralo Zakon o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i gospodarskim i drugim subjektima za sprječavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID 19), čije je usvajanje predložio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH po žurnom postupku. Ovim Zakonom je predviđeno da se, radi pružanja pomoći stanovništvu, zdravstvenim ustanovama, gospodarskim društvima, obrtnicima, poljoprivrednicima i nevladinom sektoru zbog posljedica, koje su nastupile uslijed nesreće proglašene Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH V. broj: 408/2020 od 16.03.2020. godine, određuje način korištenja sredstava po osnovi naknade za izgradnju javnih skloništa. U vezi s tim, Predsjedništvo Saveza zahtijeva da se sredstva ostvarena na osnovu naknade za izgradnju javnih skloništa uplaćuju na račune općinskih/gradskih proračuna. Također je zaključeno da je potrebno da načelnici/gradonačelnici, a ne Vlada FBiH, donose propise o uvjetima, postupku, kriterijima i načinu korištenja sredstava na osnovu ove naknade, za namjene utvrđene člankom 3. ovog Zakona.

· Zahtijevamo od Vlade Federacije BiH, Parlamenta Federacije BiH i svih vlada kantona/županija u Federaciji BiH da, u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa (COVID 19), hitno donesu odluke o privremenim izmjenama propisa o načinu korištenja namjenskih sredstava u proračunima, prema nadležnostima viših razina vlasti, koji proizlaze iz sljedećih zakonskih i podzakonskih akata: Zakon o građenju Federacije BiH, Odluka o uvjetima i načinu korištenja sredstava od naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća (akumuliranih sredstava) FBiH, županijskih Zakona o prostornom uređenju, županijskih Zakona o privremenom korištenju javnih površina, Uputa o načinu uplate i trošenju naknade za izgradnju i održavanje javnih skloništa, ukoliko određene razine vlasti ili institucije imaju više raspoloživih sredstava iz ovih izvora.

· Zahtijevamo da se odobri mogućnost preusmjeravanja sredstava od naknada za korištenje šuma, koncesija, katastra, sredstava za održavanje i izgradnju cesta za pomoć u saniranju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

· Snošenje tereta financijske krize uzrokovane zbog posljedica pandemije koronavirusa MORA ići „odozgo” prema „dolje”, odnosno od državne razine vlasti prema lokalnoj razini vlasti.

· Tražimo od Vlade Federacije BiH da sva svoja raspoloživa financijska sredstva iz proračuna usmjeri u ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, s naglaskom na očuvanje radnih mjesta i zaštitu zdravstvenog sustava, odnosno građana.

· Zahtijevamo od Vlade Federacije BiH i svih županijskih Vlada da hitno donesu kompletan set konkretnih mjera (po resorima) za očuvanje radnih mjesta i spas gospodarstva na području Federacije BiH, uvažavajući i prijedloge Predsjedništva Saveza i da se te mjere upute u parlamentarnu proceduru.

· Apeliramo prema Vijeću ministara BiH da ubrzaju izvoz, odnosno protok naših roba i proizvoda na graničnim prijelazima BiH (jer čekanje kamiona na granicama 4 do 5 dana počinje predstavljati problem za plasman proizvoda na tržište u EU) i da se omogući da se robe i proizvodi mogu izvoziti i preko graničnih prijelaza „Izačić”, „Orašje”, „Kamensko” i svih ostalih prijelaza. Također, tražimo da se razmotri mogućnost stavljanja u funkciju carinskog terminala u Orašju.

· Tražimo od Vlade Federacije BiH da općinama i gradovima prebaci sredstva planirana za poljoprivredu, kako bi se mogla realizirati sjetva i da isplati zaostale poticaje za poljoprivrednike;

· Tražimo od Vlade Federacije BiH da osigura minimalnu plaću za razdoblje od tri mjeseca za one radnike kojima je obustavljen rad uslijed mjera Kriznog stožera FBiH/ Federalnog stožera civilne zaštite, uz uvjet da ne ugase djelatnost/obrt i da ne otpuštaju djelatnike, a da im se plaćanje doprinosa odgodi na tri mjeseca.

· Od Federalnog stožera civilne zaštite zahtijevamo preispitivanje mjere zabrane kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, jer je trenutno vrijeme sjetve, i potrebno je da i ove kategorije sudjeluju u obavljanju tih poslova, jer će poslije biti kasno.

Očekuje se od Vlade FBiH, županijskih vlada i ostalih nadležnih da se očituju po pitanju zahtjeva Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, objavljeno je na web stranici Saveza.

WordPress Video Lightbox