Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana konzultativna radionica o viziji i jačanju uloge mjesnih zajednica

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini – faza dva“, jučer je u Hotelu Brotnjo održana konzultativna radionica kojoj su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica, lokalne uprave, javnih ustanova i udruga s područja općine Čitluk, te predstavnici GEA-e kao organizacije koja pruža tehničku podršku projektu.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ zajednički je projekt Vlade Švicarske i Švedske, kojeg provodi UNDP u BiH. Glavni cilj druge faze projekta je poboljšati kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine putem osnaženih, rodno osviještenih lokalnih zajednica (MZ) koje omogućuju aktivno uključivanje građana u javni život i zalažu se za rad lokalnih samouprava fokusiran na ljude. Jučerašnju konzultativnu radionicu vodili su Marko Martić i Jelena Majkić, predstavnici Centra za istraživanja i studije GEA, dok je na početku radionice uvodne napomene istaknuo Slaven Markota, koordinator ispred Općine Čitluk za projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Radionica je održana s ciljem definiranja vizije mjesnih zajednica za općinu Čitluk te su stoga prisutni imali mogućnost iznijeti svoje prijedloge i ideje vezane za četiri osnovne vizije mjesne zajednice, a to su:
1. mjesna zajednica kao prostor za zagovaranje i pristup upravi;
2. mjesna zajednica kao mjesto za pružanje usluga stanovništvu;
3. mjesna zajednica kao društveni centar i centar kulture;
4. mjesna zajednica kao prostor za sudjelovanje građana.

Nakon analize početnog stanja i obrade podataka prikupljenih na današnjoj radionici bit će izrađen prijedlog vizije MZ koji će biti upućen Općinskom vijeću Čitluk, koje će usvajanjem kvalitetno pripremljenog dokumenta iskazati svoju opredijeljenost za jačanje uloge mjesnih zajednica na području općine Čitluk.

WordPress Video Lightbox