Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održan 11. Susret osoba s duhovnim zvanjem s područja Brotnja

Svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci s područja Broćanskog dekanata okupili su se danas na 11. Susretu duhovnih zvanja s područja Brotnja koji je održan u Kruševu.

Susret u Kruševu započeo je okupljanjem i ugodnim druženjem na kojemu su se okupljeni osvrnuli na deset do danas održanih susreta. Na početku susreta okupljene su pozdravili domaćin don Ljubo Planinić i fra Ivan Ševo, voditelj Organizacijskog odbora, koji su također, kroz izvješće o događanjima od zadnjeg susreta, okupljene informirali o tome da će fra Ivan Dugandžić i fra Tomislav Pervan uskoro proslaviti zlatnu misu, kao i da s. Auksilija Ivanković proslavlja 50 godina redovništva.

U izvješću je također navedeno da je krajem lipnja za svećenika zaređen fra Dragan Bolčić te da su fra Ivan Marić i s. Darija Jovanović stupili na nove dužnost, ali i da je u proteklom razdoblju preminuo fra Mate Dragićević, koji je jedno vrijeme bio i voditelj Organizacijskog odbora Susreta a preminu je u 70. godini života, 52. godini redovništva i 45. godini svećeništva.

Počevši od prvog susreta održanog u Gradnićima 2009. godine, nakon čega se susret svake godine održavao u drugoj župi Broćanskog dekanata, svi susreti imali su svoje posebnosti a posebnost ovogodišnjeg susreta je predstavljanje knjige „Duhovna zvanja iz Broćanskog dekanata 2008. – 2018.“ koja je iz tiskare izašla prije samo nekoliko dana i koja je danas predstavljena.

Broćanski dekanat kao nakladnik tiskao je ovu knjigu u 500 primjeraka, a u knjizi je obrađeno deset susreta osoba s duhovnim zvanjem i čitateljima na uvid pružen popis živućih svećenika, redovnika i časnih sestara, kao i popis pokojnih svećenika, redovnika i časnih sestara s područja Broćanskog dekanata. Posebnu vrijednost ovoj knjizi, uz osvrt na deset održanih susreta, daju podaci objavljeni o više od stotinu živućih svećenika, redovnika i redovnica, kao i podaci o dvjestotinjak umrlih svećenika, redovnika i redovnica. Ukupan broj svećenika, redovnika i redovnica svjedoči o snazi duhovnog života u Brotnju i opredijeljenosti na služenje Crkvi i svom narodu, a valja se prisjetiti i da je naš kraj dao brojne istinske velikane duha, uma i srca.

Knjigu je okupljenima predstavio don Ljubo Planinić, koji je u predstavljanju naglasio kako svi mogu biti sretni što je knjiga tiskana i da sve osobe koje se nalaz u knjizi mogu biti ponosne jer će njihovi „duhovni potomci“ na jednom mjestu moći pronaći podatke o bogatom duhovno-redovničkom životu Broćanskog dekanata. Govoreći o samoj pripremi za objavljivanje knjige don Ljubo je kazao kako je objavljivanju prethodilo dugotrajno prikupljanje i provjeravanje podataka, te da je za objavu knjige najzaslužniji fra Ivan Ševo koji je bio na čelu Uredničkog vijeća.

Uz mali osvrt na knjigu fra Ivan Ševo se danas osvrnuo i na Zbornik radova s međunarodnog znanstveno-stručnog skupa u povodu 100. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti na Širokom Brijegu.

Govoreći o Zborniku fra Ivan je kazao kako je Gimnazija na Širokom Brijegu bila jedna od najpoznatijih gimnazija u Prvoj Jugoslaviji i da je pred početak Drugog svjetskog rata imala oko 400 učenika. U Gimnaziji je radilo 20 profesora, od kojih je 15 imalo doktorate u svojoj struci, a jedan dio profesora bio je s područja Brotnja.

Ovakva škola našla se na meti jugokomunista koji su je „ubili“ 7. veljače 1945. godine, a ista kob pogodila je i većinu njezinih profesora i mnogo učenika, nakon čega je slijedilo uništavanje i oduzimanje imovine.

Zbornik na 413 stranica osvjetljuje slavne dane Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu i svojevrsni je spomenik njezinim profesorima i đacima. On ujedno poziva učiniti sve da se Širokom Brijegu vrati barem djelić negdašnje slave – zaključio je fra Ivan Ševo.

Spomenutu knjigu i zbornik sudionici skupa dobili su na dar, a okupljanje u Kruševu završeno je zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio fra Ivan Ševo i zajedničkim ručkom.

WordPress Video Lightbox