Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obnovljeni izvor Sumor postao je prelijepi spomenik kulturne baštine Gradnića

Izvor vode Sumor djelić je bogate kulturne baštine Gradnića i cijele fra Didakove rodne župe. Ovo za Gradniće posebno mjesto, posebice prije uspostave vodoopskrbne mreže u Brotnju, izvor vode bila je jedna od središnjih točki mjesta, a zalaganjem MZ Gradnići i Općine Čitluk izvor Sumor je obnovljen te je zasjao novim sjajem.

Sumor je uređen već 1800. godine, u proteklih više od dva stoljeća više je puta uređivan te su ga posjećivale mnoge generacije. Sumor je bio mjesto na koje se dolazilo po vodu, odmaralo, razgovaralo, mjesto gdje su se rađale ljubavi, mjesto gdje se živjelo i stoga ne čudi da je HKUD Didak proslavu završetka obnove izvora Sumor uvrstilo u program 18. Didakovih dana.

Ovogodišnji Didakovi dani započeli su upravo otvaranjem obnovljenog izvora Sumor, a vrpcu na novoobnovljenom izvoru danas su presjekli Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Lidija Pehar, vijećnica Općinskog vijeća Čitluk i Gojko Prskalo, predsjednik MZ Gradnići.

-Danas smo se okupili ovdje da u sklopu Didakovih dana u organizaciji HKUD Didak župe Gradnići proglasimo završetak radova obnove našeg Sumora – izvora pitke vode, koji je kroz povijest značio život za našu mjesnu zajednicu, a u novijoj povijesti bio je mjesto svakodnevnog okupljanja mladih. Danas je obučen u novo ruho i stoji kao spomenik kulture i ukras sela – kazao je Gojko Prskalo, predsjednik MZ Gradnići , te se zahvalio Općini Čitluk, javnim poduzećima Broting i Broćanac, tvrtki Duga Tehna, braći Milenku i Anđelku Čolak te svim sadašnjim i bivšim članovima Vijeća MZ Gradnići bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Inicijativu za obnovu izvora, pokrenutu od MZ Gradnići, podržala je Općina Čitluk te se stoga okupljenima obratio i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Za jedno kratko vrijeme ovdje smo dobili prostor koji će uljepšati sliku Gradnića. Svatko tko bude ovuda prolazio zasigurno će zastati i razgledati ovako lijepo uređen izvor vode. Ovdje u Brotnju fra Didak Buntić bio je pomalo zaboravljen prije pokretanja Didakovih dana. Premalo se znalo o njegovim zaslugama i o njemu samome, no kroz godine održavanja manifestacije mnogo se čulo i naučilo o fra Didaku Buntiću. Na sličan način i ovo je mjesto otrgnuto od zaborava – poručio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić i čestitao MZ Gradnići na realizaciji projekta uz obećanje kako će se dobra suradnja MZ Gradnići i Općine Čitluk nastaviti.

Vrijednim rukama, radeći strpljivo i s mnogo ljubavi, Sumor su u prelijepi spomenik kulturne baštine Gradnića pretvorila braća Milenko i Anđelko Čolak. Ovo mjesto simbolizira sve ono što je dobro i pozitivno pa je proslavu njegove obnove HKUD Didak uvrstio u program 18. Didakovih dana, a čuvanje vrijednosti jedna je od temeljnih zadaća kulturno-umjetničkih društava.

HKUD Didak nadaleko je poznat po svom radu. U posljednje vrijeme posebno se ističe ženski vokalni sastav, koji je nastupio i u današnjem programu. Mlade djevojke svojom su pjesmom uveličale svečanost otvaranja obnovljenog izvora Sumor, a 18. Didakovi dani imat će i u svom nastavku mnogo dobre glazbe. Ono što slijedi u programu 18. Didakovih dana je Koncert odabranih, koji će se održati u petak u Velikoj dvorani doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru. Početka koncerta je u 18 sati.

Sumor prije obnove:

 

WordPress Video Lightbox