Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježeno 180 godina Matice hrvatske

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je, 13. lipnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje su uz najviše predstavnike političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske svečanom obilježavanju nazočili i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, Andrija Stojić, Anita Martinac, Drago Šaravanja i Zvonimir Škegro.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne istaknuvši da je Matica živjela u pet država, ali je uvijek za svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini. Također je istaknuo da Matica nikada nije bila „zagrebocentrična“, dapače, poticala je djelovanje ogranaka u svakom gradu, uključujući i predstavnike 15 ogranaka iz BiH. Posebno je istaknuo važnost jezika te najavio da Matica nastoji realizirati nacrt Zakona o jeziku.

Premijer Andrej Plenković je dodao da je „Matica povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani“ te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost. Stavio je naglasak na slogu i zajedništvo kao preduvjet smanjenja tenzija i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta. Uz veliku potporu sve što je predsjednik Gavran izrazio, premijer Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U svečanom prigodnom programu u HNK je nastupio komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt. Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Matičari su nastavili ugodno druženje uz prigodan domjenak, kušajući broćansko vino Obiteljski podruma Andrije Stojića, predsjednika Ogranak Matice hrvatske u Čitluku koje je za 180. obljetnicu utemeljenja Matice hrvatske darovao 180 litara domaće Žilavke i Blatine.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox