Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježena četvrta obljetnica smrti Frane Primorca Umjetnika

U Čitluku je sinoć obilježena četvrta obljetnica smrti Frane Primorca Umjetnika. Povodom četvrte obljetnice Umjetnikove smrti u čitlučkoj župnoj crkvi Krista Kralja služena je misa zadušnica za pokojnog Franu Primorca, nakon čega su u Galeriji fra Didaka Buntića predstavljene zbirka pjesama fra Stojana Damjanovića „Sam odlučuješ“ i slikovnica „Zvjezdice“ autorice Ružice Zeljko.

Prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, na početku programa pozdravio je sve nazočne u galeriji, predstavio autore čija djela su sinoć predstavljena i kazao nešto više o manifestaciji Božićni susret s Maticom u Brotnju, u sklopu koje je i obilježena četvrta obljetnica smrti Frane Primorca Umjetnika, dobitnika Nagrade za životno djelo Općine Čitluk.

Tradicionalna manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju“ održava se 28 godina, a od smrti Frane Primorca Umjetnika obilježavanje ove obljetnice dio je manifestacije pa je tako obilježena i četvrta obljetnica smrti Frane Primorca Umjetnika.

Frano Primorac kao poznata dobra broćanska duša ostao je svima u lijepom sjećanju ne samo sa svojim radom već sa entuzijazmom i dobrom voljom koju je širio ne samo na kulturnom, rekao bih i političkom, no ipak se može reći na općenitom ljudskom polju. Darovao je sebe posebice na umjetničkom polju šireći obzorja i povezujući umjetnike, umjetničke kolonije … Isticao se i kao glazbenik. Večeras na godišnjicu njegove smrti lijepo je evocirati uspomene i prisjetiti se te drage osobe, dugogodišnjeg tajnika OMH Čitluk – rekao je prof. Stojić govoreći o pokojnom Primorcu.

Fra Stojan Damjanović živi i djeluje u franjevačkom samostanu na Visovcu, gdje je nakon trideset godina misionarstva u Africi i počeo pisati crtice, prozna djela i pjesme. Dio tih pjesama objavljen je u zbirci „Sam odlučuješ“ koja je ranije izdana u nakladi OMH u Šibeniku a sada i u nakladi OMH Čitluk.

Uz zahvalu na dolasku nazočnima fra Stojan je kazao nekoliko riječi o nastanku zbirke te pročitao dvije pjesme, dok je Ružica Zeljko također kazala kako je nastala slikovnica „Zvjezdice“ i komu je namijenjena. Inače Ružica Zeljko broćanskoj publici poznata je i po zbirci pjesama „Za tvoj osmijeh, dijete“ a na sinoćnjem predstavljanju pročitala je pjesmu „Žive jaslice“.

Slikovnicu „Zvjezdice“ ilustracijama je obogatila akademska slikarica Kristina Ćavar, čije su ilustracije sinoć bile izložene i koja se također obratila nazočnima.

WordPress Video Lightbox