Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježen dvanaesti Dan branitelja općine Čitluk

Jučer je u Čitluku obilježen dvanaesti Dan branitelja općine Čitluk. Uz prisjećanje na poginule i umrle branitelje, zahvala herojima bez kojih bi sloboda bila nezamisliva iskazana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa poginulim braniteljima Brotnja, misnim slavljem u župnoj crkvi Krista Kralja i mimohodom, nakon kojeg je na Broćanskom trgu održana prigodna svečanost.

Obilježavanju Dana branitelja općine Čitluk nazočili su članovi obitelji pokojnih branitelja, suborci, ratni zapovjednici, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Čitluk i predstavnici viših razina vlasti, te brojni članovi političkog i javnog života.

Obilježavanje Dana branitelja započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen križa, nakon čega su se nazočni, predvođeni fra Mirom Šegom, pomolili za pokojne branitelje. Fra Miro Šego također je predvodio misno slavlje, a nakon misnog slavlja održan je mimohod sa zastavama ratnih postrojbi od crkve Krista Kralja do Broćanskog trga, gdje je održana prigodna svečanost.

U svečanom mimohodu uz mnogobrojne Brotnjake sudjelovao je i Vojni orkestar oružanih snaga BiH, koji je glazbom pozdravio okupljene i na Broćanskom trgu. Svečanost na trgu započela je postavljanjem stjegova na pozornicu, nakon čega je muška klapa Concordia izvela himnu. Poginulim braniteljima sudionici obilježavanja počast su odali minutom šutnje.

Današnji dan spomen je na naše poginule branitelje. S poštovanjem i zahvalnošću prisjetili smo se naših branitelja koji su položili soje živote u Domovinskom ratu, a naša je dužnost da njihova žrtva ostane zapamćena. Naša je dužnost da pokoljenjima koja dolaze poslije nas ostavimo jasnu sliku o događajima u našoj povijesti. Našim braniteljima, koji su branili hrvatske prostore, a mnogi među njima nažalost su dali i svoje živote za obranu hrvatske zemlje, dugujemo posebnu zahvalnost. Oni su nas zadužili da čuvamo slobodu i uspomene na Domovinski rat koje nikada de smiju pasti u zaborav – kazao je na jučerašnjoj svečanosti Marin Radišić, načelnik općine Čitluk uz zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji i obilježavanju Dana branitelja, a na poseban način Organizacijskom odboru.

Važnost očuvanja istine o Domovinskom ratu u svom govoru istaknuo je i Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja HNŽ.

Osjećam se svoj na svome u Brotnju. Imali smo svetu misu u spomen na poginule branitelje te smo nakon toga, slobodarski, sa stjegovima došli ovdje na trg. To sve zaslužuju naši branitelji jer su oni kroz povijest ginuli za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda pa tako i u pobjedničkom Domovinskom ratu. Moramo čuvati istinu o Domovinskom ratu, znati da je to bio obrambeno-oslobodilački rat, nakon kojega je hrvatski narod svoje slobodne teritorije ugradio u temelje BiH, želeći zajedno s druga dva naroda graditi jednu modernu BiH – rekao je Soldo.

Ministar Soldo u nastavku svog govora naglasio je kako se stečena prava branitelja moraju zaštititi ustavno i kroz kvalitetne projekt koji će povećavati kvalitetu života branitelja i njihovih obitelji.

– Vi Brotnjaci, meni je to poznato, utkali ste se u sve naše pobjede od prve obrane, prelaska Neretve, Bune, Bokševice pa sve do završnih operacija oslobađanja. Naše branitelje se danas, nažalost, progoni kao divlje zvijeri. Žele nas izbrisati da nestanemo kao politički narod, pokušavaju mijenjati povijest pa je ponovno teško biti Hrvat u BiH. Stoga, mi moramo biti kao jedno, živjeti u zajedništvu te biti svjesni i svoje povijesne odgovornosti – poručio je ministar Soldo.

Izaslanstvo Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana branitelja općine Čitluk predvodio je general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije, koji se također obratio nazočnima.

– Ako je netko zaslužio da nosi ime branitelj, onda su to svi oni naši ljudi koji su od 18. rujna 1991. godine postrojavali ispred Duhanske stanice u Čitluku i bespogovorno više od četiri godine, do kraja rat, išli na različite terene i bojišnice. Branitelji Brotnja išli su na sve bojišnice isključivo s jednim ciljem: Da brane i obrane svoje Brotnjo. Krenuli su odavde, počevši od Šurmanaca i Bijakovića, preko Blizanac, Biletića, Tepčića, Dobrog Sela pa sve do Krivodola i Slipčića, prešli preko Neretve, branili Mostar, Bunu, Bijelo Polje, Gubavicu, Rotimlju, Bokševicu, uskopaljsko područje, Konjic, Livno, Glamoč, Jajce pa sve do Manjače. Branitelji Brotnjana tim bojišnicama nisu samo sudjelovali već si itekako imali značajno mjesto i ulogu. U pravilu, tamo gdje su bile postrojbe iz Čitluka bili su koridori na kojima su bile razmještene glavne snage neprijatelja – kazao je, između ostalog, general bojnik Jerkić i naglasio kako je značaj branitelja iz Brotnja ogroman.

Povodom obilježavanja Dana branitelja općine Čitluk raspisan je literarni i likovni natječaj za učenike srednje i osnovnih škola, koji je još jednom potvrdio s koliko ljubavi mladi cijene žrtvu branitelja. Nagrađenim učenicima iz osnovnih škola nagrade će biti uručene naknadno, dok načelnik Marin Radišić i Lidija Šarac, predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja općine Čitluk, na svečanosti uručili nagrade učenicama i učeniku Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića.

Nagrađeni učenici iz SŠ dr. fra Slavka Barbarića su Petra Miletić, Marko Selak i Ana Odak. Likovni radovi Borisa Prusne i Anđela Barbarića ocijenjeni su najboljima u OŠ Čerin, Elene Kozina i Zdenke Rozić u OŠ Bijakovići, dok su najboljim u OŠ fra Didaka Buntića ocijenjeni likovni i literarni radovi Marte Soldo, Dominika Bevande i Gabrijela Solde.

WordPress Video Lightbox