Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježen 7. Dan branitelja općine Čitluk

Na organiziran i dostojanstven način, jučer su u Čitluku obilježeni 7. Dan branitelja i 26. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH. Ovom prigodom kod Spomen križa u Čitluku položeni su vijenci i zapaljene svijeće, služena sv. Misa i održana svečana akademija na kojoj je glavni predavač bio Stojan Stole Musa. Umirovljeni brigadir Stojan Stole Musa, ratni zapovjednik bojne Brotnjo i brigade Knez Branimir govorio je o prvim koracima u obrani Brotnja i ratnom putu bojne Brotnjo i brigade Knez Branimir.

Jučerašnja svečanost započela  je polaganjem vijenaca i molitvom ispred Spomen križa u središtu Čitluka, a nastavljena  Misom u župnoj crkvi Krista Kralja koju je predvodio fra Goran Azinović u suslavlju s don Đurom Benderom i fra Tihomirom Bazinom. Nakon Mise na kojoj se molilo za pokoj duša 38  Brotnjaka poginulih u Domovinskom ratu uslijedio je svečani mimohod od župne crkve Krista Kralja do Hotela Brotnjo.

Svečana akademija započela je ulaskom ratnih zastava postrojbi, što je pozdravljeno gromoglasnim pljeskom i što je izazvalo jake emocije, baš kao i intoniranje Lijepe naše i slikopis sa fotografijama i imenima poginulih Brotnjaka.

– Općinsko vijeće Čitluka 20. listopada 2010. godine donijelo je Odluku o određivanju Dana branitelja općine Čitluk kojom je usvojen prijedlog Odbora za pitanje  branitelja i ratnih stradalnika  da se 18. rujna u Čitluku obilježava  Dan branitelja. Od tada sedmu godinu zaredom  na organiziran  i dostojanstven način obilježavamo dan osnivanja prvih obrambenih postrojbi na području Brotnja i o tom datumu trebamo s ponosom govoriti – kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić nakon uvodnog pozdrava.

Osvrćući se na važnost Dana branitelja načelnik Radišić je dodao:

– Mi smo tu da žrtva naših branitelja ne padne u zaborav. Naša je dužnost da pokoljenjima koja dolaze poslije nas ostavimo jasnu sliku o događajima u našoj povijesti… Više od trinaest  godina traje sudski postupak šestorki u Hagu, među kojima su i dva naša Brotnjaka: Bruno Stojić i Valentin Ćorić. Iskreno vjerujem da će nakon drugostupanjske presude u studenom ove godine oni biti oslobođeni i da će se vratiti svojim obiteljima te da će biti s nama na sljedećem Danu branitelja.
Načelnik Radišić u svom je govoru svima čestitao Dan branitelja općine Čitluk, a čestitkama se u ime Organizacijskog odbora i udruga proisteklih iz Domovinskog rata pridružila i Lidija Šarac uputivši najiskreniju zahvalu roditeljima poginulih branitelja.

– Vi ste ti koji nosite najveću bol u srcu. Vi ste ti koji ste dali svoje sinove za bolje sutra i zato danas posebno vama želim reći dobro nam došli i hvala vam. Pozdravljam ovdje djecu poginulih branitelja i supruge. Želim vam poručiti, vam djeco posebno, nemojte nikada spustit glavu, budite ponosni na vaše očeve. Čast mi je pozdraviti sve vas invalide i ostale sudionike Domovinskog rata. Želim na ovaj dan spomenuti i haške uznike sa područja Brotnja i želimo da sljedeće godine budu s nama. Ovaj dan nije samo sjećanje na poginule, ovo je dan sjećanja i na umrle poslije rata, ovaj dan je za sve vas branitelje… Kada vas sve ovako pogledam, da ima vas, ali mi je žao što vas nema više. Kad pogledam ove zastave, koliko ih ima pa je li moguće da su samo ovo branitelji. Nemojte mi zamjeriti, ali to me stvarno boli. Poručujem vam za dogodine: Apelirajte ljudima da ovo nije nikakav politički skup. Apelirajte ljudima da je ovo sjećanje na naše poginule, na vaše putove kojima ste zajedno išli. Mislim da vas nitko nije zvao, nego ste svi išli svojom voljom – kazala je Šarac i pozvala branitelje na sljedeće obilježavanje Dana branitelja.

Potom je na svečanoj akademiji prigodno predavanje održao umirovljeni brigadir Stojan Stole Musa, koji je nakon predočavanja ratnog puta postrojbi kojima je zapovijedao zaključio:

– S ovog vremenskog odstojanja mogili bi smo razložno reći da smo bili svojevrsni vojni fenomen. U ovom trenutku, naime, ne nailazim na prikladniji izraz za ljude koji su bez gotovo ikakvog vojnog iskustva i vojne naobrazbe gotovo savršeno odgovorili svim izazovima u nametnutom nam Domovinskom ratu. Vidljivo je da su broćanske postrojbe bile redovito, iako to može zvučati subjektivni, na najtežim crtama obrane. Isto tako, općina Čitluk u to vrijeme po popisu iz 1991. godine broji oko 13.500 stanovnika, a bila je jedna od najoperativnijih u mobilizacijskom smislu, što je osobito poznato ljudima koji su u to vrijeme radili u uredu za obranu. Stoga smatram da svi pripadnici ovih postrojbi  zaslužuju mnogo više poštovanja. Nažalost, ljudski gubici, kojih nije bilo malo, uvijek su najteži. Njih se i ovom prigodom sjećamo s najdubljim poštovanje i posvemašnom zahvalnošću.  Ovo je, dragi prijatelji, također, pravi trenutak  da se sjetimo naših pokojnih suboraca čiji je broj već premašio dvije satnije. Uz njih odajemo počast i svim hrvatskim domoljubima u svim drugim ratovima s hrvatskim imenom na usnama. Neka im je vječni mir i pokoj!

Na svečanoj akademiji povodom Dana branitelja biranim riječima nazočnima su se također obratili don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina te Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Herceg-Bosne.

U obilježavanja Dana branitelja općine Čitluk i ove su godine bili uključeni učenici osnovnih škola s područja općine i učenici srednje škole koji su pisali literarne radove. Pristigle radove pregledalo je Povjerenstvo i odabralo najbolje. Ove godine tako su nagrađeni: učenica SŠ dr. fra Slavka Barbarića Ružica Prskalo (rad Našim braniteljima s ljubavlju), Učenik OŠ Čerin Josip Šimović (rad Hrvatski branitelji), učenica OŠ fra Didaka Buntića Ana Odak (pjesma Branitelji) i učenik OŠ Bijakovići Ivan Ilija Sivrić (rad Sjećanje na naše branitelje).

U glazbenom dijelu svečane akademije nastupili su učenici OGŠ Brotnjo.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox