Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nastavljena tradicija održavanja umjetničke kolonije „Didak“

Lik i djelo velikog fra Didaka Buntića inspirirali su mnoge na stvaralaštvo. Nedvojbeno, u životu ovog franjevca rođenog u župi Gradnići, ali i klasičnom hercegovačkom krajoliku u kojemu je živio, inspiraciju su pronašli i umjetnici. Svake godine u programu Didakovih dana sudjeluju upravo umjetnici koji svojim radovima obogaćuju fundus Galerije Didak, a tako je bilo i ove godine.

Tradicija održavanja međunarodne likovne kolonije nastavljena je unatoč svim problemima koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa. Na dvodnevnoj koloniji okupilo se dvadesetak umjetnika, uz koje su prostor za stvaralaštvo dobili i mladi iz župe Gradnići.

Naime, jučer je u Gradnićima održana dječja likovna radionica na kojoj je trideset sudionika radilo pod vodstvom prof. Sandre Karačić i Gorana Milinkovića, akademski slikar iz Mostara koji redovito sudjeluje u radu kolonije Didak.

Od gospodina Maria Bobana, voditelja međunarodne umjetničke kolonije „Didak 2020“ doznali smo kako u radu kolonije, koja završava danas, sudjeluju umjetnici i umjetnice iz Hrvatske i BiH: Josip Škerlj, Tomislav Zovko, Mario Stamatović, Megi Kunštek, Ilija Kegelj, Goran Milinković, Vilim Parić, Jure Jovica, Ante Brkić, Sanja Sivrić, Robert Kralj, Ernesto Markota, Tamara Herceg, Ante Ljubić, Mario Šetka, Jasmin Kukavica, Dario Pehar i Anđelko Mikulić.

Uz umjetnice i umjetnike u Gradnićima su i ovaj put bili Marin Ivanović i Vladimir Filipović, povjesničari umjetnosti.

WordPress Video Lightbox