Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nastavljena tradicija blagoslova i kušanja broćanskog mladog vina

Cjelovečernjim kulturnim programom Ogranak Matice hrvatske Čitluk sinoć je završio svoju tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Dani Matice hrvatske u Brotnju“ i nastavio s tradicijom blagoslova i kušanja mladog vina.

U Hotelu Brtonjo sinoć su predstavljene dvije knjige, otvorena izložba slika, a u nastavku večeri mlado vino je blagoslovljeno i ponuđeno posjetiteljima na kušanje, što je manifestacije posvećena mladom vinu koju OMH Čitluk organizira 21 godinu odmah nakon Svih svetih i Dušnog dana.

Jasna Ćorić, članica Predsjedništva OMH Čitluk, i prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, na početku sinoćnjeg programa poželjeli su svim sudionicima srdačnu dobrodošlicu, te su predstavili manifestaciju koja je okupila brojne posjetitelje u Čitluku, autore dijela koja su predstavljena i njihove predstavljače.

Prvi na redu za predstavljanje sinoć je bio roman „Zemlja Hercegova“ o kojemu su govorili prof. Andrija Stojić i njegov autor Mate Grbavac, dok je odmah nakon toga predstavljena zbirka pjesama „Moj svijet“ o kojoj su govorili autor Grgo Mikulić i don Ilija Domić, recenzent zbirke poezije.

Predstavljanje najnovijih Mikulićevih i Grbavčevih djela glazbeno su obogatili članovi i članice Folklornog ansambla Matice hrvatske iz Tomislavgrada, trio flauta Osnovne glazbene škole Brotnjo i Ženska klapa Kolajna iz Komina.

Tijekom predstavljanje više puta su istaknute posebnosti Hercegovine, a kako akademski umjetnici doživljavaju Hercegovinu sudionici sinoćnjeg programa mogli su vidjeti razgledavši izložbu slika „Hercegovina u srcu“.

Riječ je o četvrtoj samostalnoj izložbi Megi Kunštek, mag.edu.lik.umj., koju je sinoć u Hotelu Brotnjo otvorila Ana Šimić, predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Kunštek je ovom izložbom prikazala osebujnost svoga kraja, a čest motiv kojim je slikarica željela dočarati ljepotu Hercegovine su vinogradi u kojima nastaju glasovita broćanska vina. Upravo takvo vino sinoć je blagoslovio fra Goran Azinović, župni vikar župe Krista Kralja – Čitluk.

Nakon što je fra Goran Azinović blagoslovio mlado vino, Andrija Stojić je sa autorima predstavljenih djela, predstavljačima i nekoliko predsjednika hercegovačkih ogranaka Matice hrvatske nazdravio iz drvene bukare. Kušajući mlado vino svi su se složili kako je riječ o odličnom vinu pa je nakon toga Valentinu Ćoriću pripala čast da simbolično zatvori drvenu bačvu iz koje je nakon toga vino ponuđeno svim posjetiteljima manifestacije.

Cjelovečernji program u Hotelu Brotnjo bio je brižno planiran i zaokružen u jednu lijepu cjelinu pa su posjetitelji uz mlado vino mogli također uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Posebnu pozornost izazvala su tradicionalna hercegovačka jela poput zelja. Ovo jelo za posjetitelje manifestacije pripremilo je osoblje Hotela Brotnjo, a pripremajući upravo ovo jelo Hotel Brotnjo je na nedavno održanoj Raštikijadi održanoj u Marića gaju osvojio prvo mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka raštika.

Na spomenutom međunarodnom natjecanju Hotel Brotnjo je također osvojio priznanje za najbolji desert napravljen od raštike, a kako odlični mogu biti tradicionalni hercegovački deserti pokazali su i učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, hotelijersko-turističkog smjera – kuhari i konobari, koji su na kušanju mladog vina prezentirali ćupter.

Bogatoj ponudi doprinijeli su također i broćanski vinari te proizvođači pršuta, a kušanje mladog vina praćeno je i odličnom pjesmom. Vrhunskom ugođaju svojom pjesmom i plesom doprinijeli su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Brotnjo, Folklornog ansambla Matice hrvatske iz Tomislavgrada, kao i članice ženske klape Kolajna iz Komina.

WordPress Video Lightbox