Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nadbiskup Hoser: Sveti Otac je otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje

Pred početak 30. Mladifesta, nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o posebnosti Mladifesta i posebnosti cijele župe u kojoj se Mladifest održava trideset godina.

U godišnjem životu Međugorja, dakle tijekom godine, Festival mladih ima najsnažnije značenje jer okupi najveći broj hodočasnika. Značajan je i zbog toga što su ti hodočasnici mladi, a oni označavaju našu budućnost, budućnost našeg svijeta, boljeg svijeta i bolje budućnosti. Mladi su naša nada. Ove godine je 30. Mladifest. Ovaj susret je značajan jer stavlja u službu sve ljudske sposobnosti svih onih ljudi koji ovdje rade i djeluju – kazao je na početku konferencije nadbiskup Hoser.

U nastavku svog obraćanja nadbiskup Hoser kazao je kako je Međugorje jedna jednostavna župa, ali i župa koju posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Tijekom cijele godine hodočasnici dolaze u Međugorje. Dolaze sa svih kontinenata i iz oko 80-ak zemalja. S materijalnog stajališta Međugorje nije ništa posebno. Međugorje pruža posve prirodni pejzaž, ali događa se da se okupljaju hodočasnici koji dolaze sa svih strana svijeta noseći u sebi posve različite situacije,a ovdje pronalaze zajedništvo. Ovdje otkrivaju da su svi sinovi i kćeri jednoga Oca. Otkrivaju da su svi sinovi i kćeri iste Majke i svi smo pod djelovanjem Duha Svetoga. Taj fenomen ćete vidjeti tijekom Festivala mladih – pojasnio je nadbiskup Hoser i nastavio svoj osvrt na trenutno stanje u Međugorju, župi u kojoj hodočasnici otkrivaju duhovnu dimenziju života.

Nadbiskup Hoser i danas je ponovio kako je duhovni program u Međugorju posebno bogat i naglasio fenomen ispovjedi, ali i klanjanja, veliki broj redovničkih i svećeničkih zvanja (oko 800 osoba zaređenih od početka fenomena Međugorja koji se odvija 38 godina), kao i tri točke „svetog trokuta“ u Međugorju: crkvu, Brdo ukazanja i Križevac.

Odgovarajući na pitanje novinara, nadbiskup Hoser se osvrnuo i na novu evangelizaciju u Međugorju kazavši:

Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom Državnog tajništva Svete Stolice. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje.

Na današnjoj konferenciji za novinare, fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje predstavio je program i geslo 30. Mladifesta.

Velika je radost što ove godine 30. put slavimo Mladifest i zato što je s nama naš nadbiskup Henryk Hoser, kao i ostali naši pastir: kardinali, nadbiskupi i biskupi – kazao je fra Marinko Šakota i nabrojao kardinale, nadbiskupe i biskupe koji će sudjelovati u programu 30. Mladifesta.

Povodom 30. Mladifesta, pred kraj konferencije za novinare održane u prostorijama Radiopostaje Mir Međugorje predstavljeno je prigodno izdanje poštanske marke koju je izradila Hrvatska pošta Mostar.

Poštansku marku „Međugorje 2019. – 30. Mladifest“ predstavila je Željka Šaravanja, stručna suradnica za filateliju, a primjerke spomenute poštanske marke nadbiskupu Hoseru i župniku Šakoti uručio je Josip Bulić, direktor sektora prodaje Hrvatske pošte Mostar.

Čast da predvodi središnje misno slavlje na otvaranju 30. Mladifesta pripala je kardinalu Angelu De Donatisu, Papinom vikaru Rimske biskupije.

WordPress Video Lightbox