Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Načelnik općine Čitluk s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata položio vijenac na spomen obilježje Božanu Šimoviću u Zvirovićima

Povodom obilježavanja 25 obljetnice pogibije brigadira Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika HVO-a, koji je 1992. godine poginuo na području Rotimlje, i u znak zahvalnosti svim hrvatskim vitezovima danas je u Zvirovićima služena Sveta Misa.

Prije početka Svete Mise na spomen Križu uslijedilo je polaganje cvijeća i svijeća. Cvijeće i svijeće položili su: izaslanstvo općine Čapljina na čelu s načelnikom dr. Smiljanom Vidićem i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Izaslanstvo HNS-a, Udruga P.P.N. “Ludvig Pavlović” načelnici općina Stolac i Čitluk s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima “Regina della Pace” i “Nuovi Orizzonti”, MZ Zvirovići, MZ Prćavci, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića, područne škole Zvirovići i Prćavci, Hrvatski generalski zbor, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Na današnji dan nakon 25 godina pogibije karizmatskog vođe i brigadira Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz naše župe, kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci.
Nakon polaganja vijenaca kod spomen križa služena je Sveta Misa u crkvi sv. Ane, za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu. Misu je predvodio župnik don Ivan Štironja.

Nazočnima se obratio predsjednik udruge „P P N Ludvig Pavnović“ gosp. Davor Đugum koji je kazao : „Na 25. obljetnicu pogibije osnivača naše postrojbe i prvog zapovjednika – brigadira Božana Šimovića.

Kad se vidjelo da Jugoslavija neće pristati na mirni razlaz, a takozvana JNA već počela zveckati oružjem, među prvima vaši sumještani Božan, Mirko i Mate –kao i mnogi sinovi Hercegovine- ,otišli su u Pulu na obuku specijalne policije i stavili se na raspolaganje RH za obranu njenog integriteta.

Odazvali su se na ideju prvog hrvatskog predsjednika da se osnuje Zbor narodne garde, te dali prisegu u Zagrebu. Ubrzo nakon toga odlaze na Slunjsko pa na Gospićko ratište, gdje su imali i prvo vatreno krštenje. Ubrzo, kao i mnogi drugi hercegovački sinovi, odlaze u Dubrovnik – gdje su sudjelovali u začecima formiranja Zbora narodne garde.
Uz Matu Šarliju – Daidžu, oformili su prve postrojbe te prionuli ka ozbiljnoj obuci i pripremi za neizbježni rat.

Ne mogu a da ne spomenem legendarnu bitku na Čepikućama u listopadu ’91., čiji se opis razlikuje od medija do medija. Međutim, činjenica je da su neplanirano Božan sa još 21 čovjekom zaustavili srbočetničke rezerviste – a zahvaljujući dojavi pok. Don Zdravka Petkovića.

Pri formiranju Prve dobrovoljačke pukovnije Kralj Tomislav, čija je prisega bila u Metkoviću a baza u Dragljanima, pokojni Božan je bio zamjenik zapovjednika. Iz te baze krenulo se u oslobađanje prve vojarne na prostorima BiH, – koja je uspješno završena sa minimalnim gubitcima.

Treba napomenuti da je od naoružanja iz vojarne, opremljen i naoružan dobar dio HVO-a koji je bio u nastajanju a Oružane snage južnog bojišta RH dobile su prve tenkove.
U mimoilaženju mišljenja kako nastaviti ratni put, prvenstveno u BiH gdje je rat već bjesnio, pokojni Božan se razilazi sa Daidžom i 6.6.1992. godine osniva Postrojbu koja je ponosno nosila ime još jednog velikog hrvatskog sina Ludviga Pavlovića.

U noći sa 6./7. lipnja ’92., sa svojim suborcima prelazi Neretvu, gdje polučuju uspješne rezultate. Svoje momke je predvodio u oslobađanju Stoca kao i mnogih bitki u Hercegovini.
Na današnji dan prije 25 godina u akciji ”BURA” naš zapovjednik je gazio ispred svojih momaka, kao i svaki put, i tada je na Hodovskoj visoravni položio svoj život na oltar Domovine.

Postrojba je nastavila svoj ratni put, od Mostara do Manjače, i ponosno nosila svoje ime. No, u narodu je ostao od onih do današnjih vremena naziv ”BOŽANOVI”.

Mi se danas ne možemo ne prisjetiti svih hrvatskih branitelja, koji su nesebično dali svoje živote kako bi mi i svi naši budući naraštaji bolje živjeli. A u našim molitvama prvenstveno mislimo na vitezove župe Studenci: Žarko Lauc, Josip Bule, Lenko Bule, Jure Brajkovič, Zoran Pavlović, Ivan Šimović, Željko Ereš, i Ante Sušac.
Njima, i svim onima koji su nesebično položili svoje živote, pokoj vječni!“
Na kraju je u mjesnom groblju sv Ivana u Zvirovićima položeno cvijeće na grob Božana Šimovića.

Organizatori skupa odavanja počasti poginulim braniteljima u Zvirovićima bili su Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina i Mjesna zajednica Zvirovići/Prćavci, a pokrovitelj ove manifestacije je općina Čapljina – općinski načelnik.

Tekst i foto: Općina Čapljina

 

WordPress Video Lightbox