Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Križevcu proslavljena svetkovina Uzvišenja Križa Kristova

Misnim slavljem na Križevcu, podno monumentalnog križa kojeg su izgradili mještani župe Međugorje, danas je proslavljena svetkovina Uzvišenja Križa Kristova. Misnom slavlju nazočili su brojni župljani župe Međugorje i hodočasnici iz svih krajeva svijeta koji su hodočastili do vrha brda stazom urezanom u hercegovački kamen, a misno slavlje predvodio je fra Slavko Soldo.

Govoreći o važnosti Kristova križa i podsjećajući nazočne kako su župljani župe Međugorje s tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom u čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., usprkos velikoj neimaštini, izgradili monumentalni križ, fra Slavko je na početku Mise kazao:

Pokazalo se bezbroj puta na osobnoj, narodnoj i svjetskoj razini da je moć zla prividna i da je konačna pobjeda dobra zajamčena. Zato, i uz najveću žrtvu, nikad ne smijemo pokleknuti pred zlom. To je poruka križa. To su nam htjeli reći i naši stari te nas poučiti da samo u križu možemo tražiti spasenje … Kada nisu imali kruha, vjerni Kristovu križu nisu gubili duha. Ustrajali su vjerujući u konačnu pobjedu križa. Zato su, uz puno žrtve podigli ovaj križ, pobrinuli se da u njega ugrade i dio Kristova križa s Kalvarije i tako nastojali svoje križeve povezati s Isusovim križem, s Njegovom žrtvom. Uspinjući se jutros na Križevac i mi smo donijeli svoje križeve i želimo ih pridružiti Kristovom križu. Želimo učiti od Isusa da svoj križ strpljivo nosimo kako bi urodio uskrsnućem.

Fra Slavko Soldo je na današnjoj Misi također i nadahnuto propovijedao, a valja kazati i kako su hodočasnicima danas na usluzi bili članovi Malteške pomoći i članovi Hercegovačke gorske službe spašavanja Čitluk-Međugorje, koji su brinuli o pružanju medicinske pomoći i transportu ozlijeđenih.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1150439745103652&type=1&l=d3912d14d1

WordPress Video Lightbox