Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Bilima održan Susret duhovnih zvanja s područja Brotnja

Svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i ostali Brotnjaci i Broćanke koji Gospodinu služe kroz duhovna zvanja okupili su se danas na Bilima, gdje je održan 13. Susret duhovnih zvanja s područja Brotnja.
Do sada su se Susreti redovito održavali u nekoj od župa Broćanskog dekanata ili u samostanu časnih sestara franjevki u Miletini, no ove godine je Susret održan na Bilima, kako bi sudionici zajednički posjetili Groblje mira – svehrvatski spomenik svim poginulim, ubijenim, stradalim i nestalim hrvatskim vojnicima, redovnicima, redovnicama i civilima s ovih prostora nastradalim u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Za sve njih, ali i za sve poginule u ostalim ratovima, preminulu subraću i ostale nakane, sudionici 13. Susreta duhovnih zvanja s područja Brotnja zajednički su se pomolili i slavili euharistijsko slavlje, koje je predvodio fra Miljenko Mića Stojić.

Također, na ovogodišnjem Susretu don Ljubo Planinić održao je predavanje o ideji i ostvarenju Groblja mira na Bilima, na kojemu je trenutno u tijeku postavljanje križeva za stradale.

Don Ljubo Planinić ovom je prilikom kazao kako su u Drugom svjetskom ratu i poraću stradali mnogi hrvatski vojnici i civili, te kako je od ukupnog broja stradalih u ratu poginula samo jedna četvrtina, dok su tri četvrtine od ukupnog broja stradalih ubijeni ili su nestali u poraću Drugog svjetskog rata.

U ratnim okršajima poginula je jedna četvrtina, a tri četvrtine ubijene su, stradale ili nestale u poraću Drugog svjetskog rata. Najvećem broju stradalih u vremenu poslije Drugog svjetskog rata ne zna se za grobove. Svi su oni bili žrtve totalitarnih režima: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma. Mi na ovim prostorima sve do 1990. nismo ni smjeli govoriti da je netko iz obitelji poginuo, ubijen, stradao ili nestao u Drugom svjetskom ratu i poraću. O tome se nije pričalo, nije se ni smjelo pričati, a poglavito se nije smjelo pitati za njihove grobove. Većini od njih za grob se ni ne zna. Došlo je vrijeme, hvala Bogu, da njima svima u spomen podignemo „Groblje mira“. Mnogima nećemo doći do groba i grobišta jer i ne znamo gdje su, ali moći ćemo im u spomen i sjećanje isklesati križ i napisati njihova imena i prezimena – kazao je don Ljubo Planinić.

U svom predavanju don Ljubo se osvrnuo na ideju za izgradnju Groblja mira, odabir lokacije, ulogu Hrvatskog narodnog sabora, njegovog Odjela za Drugi svjetski rat i Domovinski rat te općinskih povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta. Uz navedeno sudionici Susreta razgovarali su o dosadašnjoj izgradnji Groblja mira i godišnjim misnim slavljima kojim se obilježava stradanje žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Na današnjem susretu sudionici su se s posebnim pijetetom prisjetili pokojnog fra Ivana Ševe, dugogodišnjeg člana Organizacijskog odbora Susreta, i ostalih preminulih kolega i kolegica. A na 13. Susretu duhovnih zvanja s područja Brotnja izabrano je novo vodstvo koje će brinuti o organizaciji sljedećih susreta. Za predsjednika je izabran don Ljubo Planinić, zamjenika predsjednika fra Miljenko Mića Stojić, a časne sestre Kristina Barbarić i Korona Cigić za članice Organizacijskog odbora.

 

 

WordPress Video Lightbox