Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Mještani Donjeg Velikog Ograđenika hodočastili svetom Nikoli Taveliću

Dana 11. studenog, na inicijativu župnika fra Hrvoja Miletića, mještani Donjeg Velikog Ograđenika otputovali su na jednodnevno hodočašće u Šibenik, svetom Nikoli Taveliću, zaštitniku svog sela i prvom hrvatskom svecu.

Mještani DVO hodočašće su započeli obilaskom crkve sv. Frane. Ova šibenska crkva od 1970. godine, zauzimanjem biskupa, postala je Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Crkva je ukrašena baroknim stilom, a osobitu vrijednost u crkvi predstavljaju orgulje izrađivača Petra Nakića. U sklopu crkve i samostana, nalazi se i muzej s crkvenim knjigama i umjetničkim sakralnim predmetima. Tu se nalazi i “Šibenska molitva” jedan od najstarijih hrvatskih jezičnih i književnih spomenika napisan latinicom. Spomenuti muzej poseban je jer se u njemu čuvaju sandale sv. Nikole Tavelića.

Nakon obilaska hodočasnici iz Donjeg Velikog Ograđenika slavili su svetu misu koju je pedslavio župnik fra Hrvoje Miletić, a misno slavlje je pjevanjem uveličao novoosnovani zbor iz DVO. Poslije svete mise hodočašće i posjet Šibeniku nastavljeni su obilaskom grada u pratnji turističkog vodiča.

Prolazeći kroz ulice mještani Donjeg Velikog Ograđenika naišli su na mnogo malih kapelica koje su podignute u čast Blažene Djevice Marije, a njihovo sljedeće odredište bio je benediktinski samostan sv. Luce. To je ženski samostan posvećen svetoj Luciji. Sestre benediktinke iz ovog samostana godinama rade na očuvanju i obnovi kulturno-umjetničkog nasljeđa. Tu se nalaze razni sakralni predmeti za liturgijsku uporabu, razne skulpture te stara rukopisna građa iz 17.st. Posebno je to što se u ovom samostanu čuva štola bl. Alojzija Stepinca.

Nakon dominikanskog samostana hodočasnici su došli do posljednjeg odredišta a to je bila poznata Šibenska katedrala posvećena sv. Jakovu. Katedrala je poznata po tome što je unikatna u svijetu a izrađena je tako da joj je ista unutrašnjost i vanjski dio. Katedrala je građena 105 godina pod vodstvom tri protomajstora Bonina iz Milana, Juraja Dalmatinca i Nikole Firentinca. U njoj se nalazi poznata krstionica koju je izgradio Juraj Matejev Dalmatinac, a od 2000. godine katedrala je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Bila je ovo odlična duhovna priprema za nadolazeću svetkovinu svetog Nikole Tavelića.

WordPress Video Lightbox