Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Među prvima je stao u obranu Brotnja i Hrvata Hercegovine: Preminuo je Davor Jović, junak Domovinskog rata

Šok, nevjerica, tuga… zavladala je Vrgoračkom krajinom kad se brzinom munje proširila vijest da je iznenada preminuo junak Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Davor Jović (rođen 1956. godine), jedna od udarnih igli legendarne Četvrte gardijske brigade.
Nema onog tko nije pustio suzu kad je ovo čuo, jer Davor je svima bio u srcu, kao vojnik, sportaš, branitelj, trener…

Pisati o Davoru, kao čovjeku s kojim sam išao na športska natjecanja, pratio rad njegova kluba u ovom trenutku, nije lako jer duša me i srce boli- izgubio sam prijatelja! No, nisam ga samo ja izgubio nego veliki dio Vrgoračke krajine, branitelja i sportaša jer Davor nikad nikome nije rekao –ne mogu ili neću! – napisao je novinar Slobodne Dalmacije Mate Primorac.

 

Kakva je poveznica pokojnog Jovića i Brotnja?

Proljeće je 1992. godine. Nakon agresije na Hrvatsku četnici su krenuli i na BiH. Opkolili su Mostar, dolinu Neretve i naleze se na rubnim dijelovima općine Čitluk. Uz hrabre branitelje iz Brotnja i Hercegovine u pomoć stiže Četvrta brigada predvođena današnjim ministrom obrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, a s njim i domoljubi među kojima je bio pokojni Davor Jović.

Prilikom borbi na Slipčićima ginu njihovi suborci Ante Gašpar, Ivica Parat, Neno Vučica i Vlado Gotovac.

Nakon Domovinskog rata, svake godine, 7. svibnja, na obljetnicu pogibije svojih suboraca, Jović je s obiteljima stradalih, članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i izaslanstvom grada Vrgoraca, polagao vijence i palio svijeće na mjestu njihovoga stradavanja. Tako je bilo i ove godine, kada je u pratnji ministra Krstičevića posljednji put došao pokloniti se svojim palim suborcima, s kojima je od danas u vječnosti.

Neka mu je laka hrvatska gruda za koju se borio. Počivao u miru Božjem!

Slobodna dalmacija/Brotnjo.info

 

 

WordPress Video Lightbox