Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

LADO oduševio posjetitelje međunarodne smotre folklora u Vionici

Osma Međunarodna večer folklora „Vionica 2019.“ započela je sinoć nastupom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, a uz ansambl koji uspješno djeluje sedamdeset godina također su nastupili HKUD Sv. Marko Vionica i KUD Aluminijum iz Podgorice.

Dobrodošlicu u Vionicu brojnim zaljubljenicima u folklornu baštinu na početku sinoćnjeg koncerta, uz želju da se ugodno osjećaju i uživaju u Vionici, poželio je Damir Mandarić, predsjednik HKUD Sv. Marko Vionica.

Dobro došli na Vionicu. Nadam se da ćete i ove godine uživati u izvedbama društava. Naravno, i ove godine ovdje sa nama je LADO. Počašćeni smo s njihovim dolaskom. Uživajte i hvala vam još jednom na dolasku – kazao je između ostalog gospodin Mandarić te na poseban način pozdravio predstavnike ansambla LADO, načelnika općine Čitluk Marina Radišića, predsjednika OV Čitluk Predraga Smoljana, Martinu Ćosić, savjetnicu predsjednika Vlade HNŽ dr. Nevenka Hercega, izaslanstvo grada Belišća na čelu s Ljerkom Vučković, zamjenicom gradonačelnika, Janju Čeliković, voditeljicu ureda Turističke zajednice grada Belišća, predstavnike općine Podgorica, Vasilija Batu Rogošića, predsjednika stručnog savjeta CIFF-a Crne Gore i ostale uvažene goste.

Nakon riječi dobrodošlice predsjednika HKUD Sv. Marko Vionica okupljenima su se u ime dijela sponzora i pokrovitelja manifestacije obratili načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Martina Ćosić, savjetnica predsjednika Vlade HNŽ dr. Nevenka Hercega.

Čestitam HKUD Sv. Marko Vionica na dosadašnjim organizacijama i na organizaciji ove večeri. Za svaku je pohvalu da se ovdje, u jednom malom i lijepom broćanskom mjestu, okupljaju kulturno-umjetnička društva iz brojnih država, a prošle godine i tri nacionalna folklorna ansambla. LADO je ove godine ponovno ovdje, što daje posebnu težinu manifestaciji i posebno priznanje organizatorima. Vjerujem da će to tako biti i ubuduće uz potporu svih sponzora i pokrovitelja među kojima su i Općina Čitluk i Vlada HNŽ – kazao je načelnik Radišić.

Martina Ćosić prenijela je okupljenima pozdrave dr. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ, te nakon izrečenih pozdrava kazala:

Čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje s vama na 8. međunarodnoj večeri folklora u organizaciji HKUD Sv. Marko Vionica i pod pokroviteljstvom Općine Čitluk i Vlade HNŽ, u čije sam ime ja ovdje. Organizatorima upućujem iskrene čestitke za organiziranje ovog već tradicionalnog događaja na kojem se prisjećamo starih običaja i narodnih nošnji, čuvajući ih od zaborava, a svima vama gostima želim ugodno druženje i ugodan ostatak večeri.

Uz to što su odlični domaćini, članovi HKUD Sv. Marko Vionica su i vrsni izvođači. Nakon gostovanja diljem Europe i tri nastupa u emisiji „Lijepom našom“, potvrdili su to još jednom i sinoć u Vionici izvevši neke od skladbi sa CD-a „Volim Brotnjo“, pjevajući bećarac i izvevši koreografiju pjesama i plesova iz Hercegovine.

Na sličan način kraj iz kojeg dolaze predstavili su i članovi KUD-a Aluminijum, nakon čijeg nastupa je uslijedio koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Ansambl LADO svojim je nastupima oduševljavao posjetitelje u svim krajevima svijeta, a tako je bilo i sinoć u Vionici, gdje su članice i članovi LADA kroz glazbu, pjesmu i ples pokazali zašto su jedan od najboljih folklornih ansambala na svijetu.

U godini u kojoj LADO obilježava 70-tu obljetnicu uspješnog umjetničkog djelovanja, državni ansambl pripremio je program u potpunosti posvećen plesovima, pjesmama i običajima koje njeguju Hrvati već stoljećima naseljeni izvan domovine. Program nosi naziv „Neka sjaji sunce svima“, a posjetitelji međunarodne smotre folklora u Vionici mogli su uživati u plesovima i pjesmama Hrvata iz Boke Kotorske, Vojvodine, Austrije, Mađarske, Italije i Srbije.

Nakon izvanrednog nastupa članica i članova ansambla LADO, Damir Mandarić, predsjednik HKUD Sv. Marko Vionica i Marija Primorac, dopredsjednica HKUD Sv. Marko Vionica, uručili su Bojanu Pogrmiloviću, dirigentu i glavnom voditelju ansambla LADO, zahvalnicu za sudjelovanje na međunarodnoj smotri folklora, a u nastavku večeri okupljene je zabavljao TS Dukati.

Međunarodna smotra folklora Vionica 2019. završava večeras nastupom osam kulturno-umjetničkih društava iz četiri države. Program na terenu Sportskog centra Vionica počinje u 20.30 sati.

WordPress Video Lightbox