Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Knjiga životopisa „Trećari – dar Neba“ predstavljena u Gradnićima

Predstavljanje knjige „Trećari – dar Neba“ autora fra Dane Karačića održano je sinoć u staroj crkvi u Gradnićima. Predstavljanje knjige organizirali su Franjevački svjetovni red iz Gradnića i Čitluka, a knjigu životopisa koja obrađuje 35 životnih priča nazočnima su predstavili: prof. Mirela Lovrić i fra Dane Karačić, dok su ulomke iz knjige čitale članice FSR: Željka Topić i Ružica Buntić.

Na početku predstavljanja prikazana je filmska obrada jedne od 35 priča koje donosi knjiga tiskana u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, nakon čega je voditelj predstavljanja Gojko Jelić, predsjednik OMH Široki Brijeg, pozdravio nazočne i kazao kako knjiga „Trećari – dar Neba“ povezuje širokobriješki i broćanski kraj na sličan način kako je to prije više od stotinu godina čini fra Didak Buntić.

Nazočne u staroj gradnićkoj crkvi pozdravio je i fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnicći, koji je kazao kako se zahvaljujući i molitvama brojnih trećara vjera sačuvala u našim krajevima.

Želio bih da predstavljanje ove knjige bude svojevrsna zahvala svim trećarima, ne samo trećarima sa Širokog Brijega opisanim u ovoj knjizi, nego i trećarima koji su djelovali u Brotnju i bilo kojem dijelu Hercegovine. Hvala im na njihovim molitvama i svemu što su učinili za nas – kazao je fra Nikola Rosančić, te se zahvalio predstavljačima i iskazao zadovoljstvo što su predstavljanje knjige zajednički organizirali članovi FSR iz župe Gradnići i župe Čitluk.

Nakon uvodnih pozdrava, stručni osvrt na knjigu fra Dane Karačića dala je Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika i članica FSR-a. Prof. Mirela Lovrić je i recenzentica sinoć predstavljene knjige, a u dijelu svoje recenzije je zapisala:

Autor detaljizira, čitatelju dočarava, perom drevnih kroničara bilježi život Hercegovine kroz vremena i živote pojedinih likova. Likovi nisu izmišljeni, oni su stvarni i u tome i jest vrijednost i veličina ove knjige. Ispisana je poviješću odigranom na ovom kamenjaru, u našim kućama, vrtlima, ovdje pored naših bunara i pojata. To su naše baba i prababe. To je hercegovačka žena, hercegovačka sudbina, povijest, hercegovački križ i ponos u jednom. Zato ova knjiga treba imati mjesto u našim obiteljima, da je pokažemo našoj djeci, da je čitamo mladima, da zahvalimo fratru što ju je napisao kako se povijest našeg zavičaja ne bi zaboravila.

Upravo to, da se povijest ne zaboravi, bio je i jedan od najvećih fra Daninih motiva za pisanje knjige o teškim vremenima u kojoj kroz široku lepezu likova donosi priču o teškim sudbinama s kojim se mogu poistovjetiti svi.

Da sam nekim slučajem bio župnik u Čitluku ili ovdje negdje u Brotnju opisao bi na isti način broćanske žene. Sve su one iste, samo nose drugo ime i prezime – kazao je fra Dane Karačić.

Junakinje u fra Daninoj knjizi prolaze kroz različite nedaće. Najveći dio likova prošao je torture Drugog svjetskog rata i poraća, ali svoje mjesto u knjizi imaju i dvije žene iz suvremenog vremena i nekoliko žena kroz čije se živote oslikava vrijeme Prvog svjetskog rata. Premda su vremena bila teška, obitelji u vrijeme velikih ratova nisu često imale ni što za jesti, najvažnije je bilo sačuvati vjeru.

Nisam ni sanjao da ću napisati knjigu. Druga stvar nikada nisam ni sanjao da će knjiga biti prezentirana u raznim mjestima i da će je ljudi tako rado prihvatiti. To vidim po njihovom interesu – kazao je fra Dane Karačić i kazao kako će, ako mu Bog da zdravlje, biti još priča o trećarima iz njegovog pera.

Posebno mjesto u predstavljenoj knjizi zauzimaju majke koje su prožete dubokom vjerom hrabro nosile svoje križeve ugledajući se na nebesku majku Gospu. Pjevale su Gospin plač i išle dalje noseći svoje križeve, a dijelove iz Gospina plača sinoć su izvele članice Ženske vokalne skupine HKUD „Didak“ iz župe Gradnići.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1270454249768867&type=1&l=4bb93c4f90

WordPress Video Lightbox