Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ivana Milićević predstavila zbirku poezije „Čekala sam proljeće“

Ivana Milićević, mlada broćanska književnica, sinoć je u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju publici predstavila svoju novu zbirku pjesama „Čekala sam proljeće“. Riječ je o zbirci podijeljenoj u tri ciklusa koja sadrži pjesme ljubavne i duhovne tematike, a zbirku pjesama publici su predstavile prof. Ivona Brkić, Tina Laco, profesorica sa Sveučilišta u Mostaru koja je i urednica zbirke, te sama autorica.

Moderatorica sinoćnjeg predstavljanja bila je novinarka Sanja Pehar, dok su svoj doprinos predstavljanju također dali studenti Ema Tadić i Ivan Prskalo, kao i glazbenici Josip Bošnjak i Sara Brkić. Tadić i Prskalo su čitali odabrane stihove iz zbirke „Čekala sam proljeće“, dok su Bošnjak i Brkić večer snažne poezije obogatili zvucima glazbe.

Pjesnički rad ukoričen u zbirku poezije „Čekala sam proljeće“ podijeljen je u tri ciklusa, na što se osvrnula Tina Laco, urednica zbirke, kazavši kako joj je autorica zbirke došla sa idejom o podijeli knjige i nazivima ciklusa.

Zbirku smo organizirali kao jedan lirski triptih, što ustvari nije bilo teško i bilo je logično zato što se autorica temeljno bavi sa tri teme. Vidjet ćete kada uzmete zbirku da se naprosto radi o putovanju u kojem nam autorica predstavlja svoj odnos prema sebi, odnos prema Bogu i odnos prema ljubavi. Dakle, takva se organizacija nametnula sama od sebe. Bilo je malo teško, činilo mi se malo nepravedno to organizirati klasično kao prvi, drugi i treći dio jer se taj njezin sveprisutni lirski subjekt vrlo intenzivno provlači kroz sve cikluse. Odlučile smo se da prvi ciklus bude na početku i na kraju knjige, između su ostala dva ciklus, koji govore o temi Boga, dakle religiozna poezija i o temi ljubavi. Prvi ciklus, koji smo podijelile na dva dijela, na neki način je nadahnuće, poticaj i zaokruženje zapravo cijele zbirke – rekla je Tina Laco.

Autorica i prof. Tina Laco upoznale su se na Sveučilištu u Mostaru, a Ivana Milićević i prof. Ivona Brkić poznaju se još od autoričinih srednjoškolskih dana. Tada je prof. Brkić prepoznala Ivanin talent i ljubav prema pisanju te je prije četiri godine bila urednica Ivaninog prvijenca „Prije nego odrastem“.

Mnogobrojnim nazočnim na predstavljanju profesorica Brkić otkrila je kako Ivanine pjesme nemaju naslove, a ovaj zanimljiv detalj Brkić je objasnila kazavši kako smatra da je razlog za ovakvu odluku to što autorica naslovom nije htjela ograničiti svoje pjesme i čitateljima je željela dati mogućnost da iz pjesme sami izvuku svoj naslov.

Čitajući njezinu poeziju ja uistinu proživljavam ono o čemu Ivana govori… Ivana privlači svojom jednostavnošću. Ti motivi su toliko životni. Jako bih voljela kada pročitam pjesmu pa da znam, a nažalost ne znam, nacrtati je. Sve su njezine pjesme takve. Svaka je jedna lijepa umjetnička slika – poručila je prof. Ivona Brkić.

Na kraju samog predstavljanja zaključne misli o svojoj novoj zbirci s nazočnima podijelila je Ivana Milićević, kolumnistica portala Radiopostaje Mir Međugorje i suradnica portala Frame Hercegovina, autorica čije se tekstove i fotografije može pronaći na instagram profilu Prije nego odrastem, a odnedavno i urednica časopisa MoBa.

Milićević je tako kazala kako je zbirku poezije „Čekala sam proljeće“ zamislila kao svojevrsnu bilježnicu u kojoj čitatelji mogu podcrtavati njezina zapažanja, ali i dodavati svoja. Zbirka je obogaćena i ilustracijama, a u zahvali svima koji su sudjelovali u nastajanju zbirke Milićević se na poseban način zahvalila Petru Soldi za veliki doprinos i genijalno obavljenu zadaću.

Ne pišem s namjerom da nešto napišem. Nikad mi se nije dogodilo da sam odlučila: Danas u pet ću sjesti i napisati pjesmu. Ono što ja pišem nastaje usput, nastaje spontano. To su moji zapisi, zaključci, zanimljivi detalji ili neke misli koje kasnije postanu dulje rečenice ili stihovi. A inspiracija mi uvijek budu neke sitne stvari, detalji, neka pjesma, stih, zagrljaj… – zaključila je Ivana Milićević, a u svojim promišljanjima o knjizi i autorici Tina Laco i Ivona Brkić su se složile kako bi bila prava šteta da Ivana ne nastavi s pisanjem.

WordPress Video Lightbox