Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

In memoriam – prof. Mile Pavlović

Profesor Milan – Mile Pavlović, nastavnik, ravnatelj, novinar, kulturni djelatnik i sudionik svih društveno političkih događaja u Čitluku tijekom demokratskih promjena, preminuo je 22. studenoga u 76. godini života nakon kraće bolesti.

Milan – Mile Pavlović rođen je 4. siječnja 1945. godine u Trebižatu, cijeli svoj radni vijek proveo je u Čitluku, gdje je bio nastavnik, ravnatelj Osnovne škole fra Didaka Buntića, novinar i sudionik svih društvenih događanja nošen izraženim domoljubljem i čovjekoljubljem.

– Rastanci, osobito nenadani, uvijek su teški. Često nas ostave bez riječi, a htjeli bismo toliko toga izreći. I mogu li se uopće pronaći dovoljno snažne i velike riječi kojima se može oprostiti od jednog učitelja? Gospodin Mile Pavlović, čija nas je smrt duboko ražalostila, cijeli je svoj radni vijek proveo u prosvjeti – kao učitelj i ravnatelj. Uvijek profesionalan, uljudan, iskren i do kraja posvećen svom pozivu. Njegovi nesebični postupci, uvijek usmjereni ka dobru drugih, urezali su se u srca i sjećanje svih nas koji smo ga poznavali. Generacije učenika pamtit će ga kroz njegove živopisne sate biologije i kemije, na kojima se uvijek prvo poučavala ljudskost i empatija, a onda sve ostao. Hvala za sve – napisale su kolege pokojnog gospodina Pavlovića iz Osnovne škole fra Didaka Buntića u svom oproštaju od kolege.

Uz prosvjetu, velika ljubav pokojnog prof. Mile Pavlovića bilo je novinarstvo. Pola stoljeća gospodin Pavlović bio je dopisnik Večernjeg lista, svojim radom podržao je Radio Herceg Bosne od njegovog osnutka, dok su u proteklih dvanaest godina čitatelji mogli uživati u tekstovima i fotografijama Mile Pavlovića objavljenim na portalu Brotnjo.info. Kolegama novinarima Mile je bio uzor i iskreni prijatelj, a u oproštaju napisanom u Večernjem listu, kolege su istaknule:

– Mile Pavlović, naš kolega, ali prije svega veliki čovjek i prijatelj, bio je dio Večernjakove obitelji punih pedeset godina. Pola stoljeća neumorno je pratio sva zbivanja iz Brotnja, bilo da se radilo o sportu, kulturi, socijalnim temama, ali i životnim pričama. U općini Čitluk nezamisliv je bio ijedan događaj bez Mile s diktafonom i fotoaparatom u ruci. Jednostavno, živio je novinarstvo.

Kao aktivan član društvene zajednice pokojni prof. Mile Pavlović bio je vijećnik HDZ BiH u Općinskom vijeću Čitluk te zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskoj županiji nakon njezinog osnivanja. Također, bio je jedan od osnivača Matice hrvatske u Čitluku 1970./71., kao i obnovitelja 1991. godine.

– Sa žalošću sam primio vijest o iznenadnoj smrti prof. Mile Pavlovića, iznimnog pedagoškog djelatnika, profinjenoga novinara, zaslužnog kulturnog djelatnika, koji je iza sebe ostavio neizmjerno bogat pedagoški i novinarski rad koji ostaje sačuvan u brojnim dnevnicima, časopisima, novinama… i drugim publikacijama. Za svoje trajne doprinose na polju obrazovno-pedagoškog, novinarskog i kulturnom rada nagrađivan je brojnim priznanjima i nagradama. Za nas koji smo ga poznavali i sa njim prijateljevali kroz razne kulturne djelatnosti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, jeste ljudska povezanost, iskrena ljubav spram zadaćama koje su nas obvezivale, te žarom koji je cijeli Ogranak Matice hrvatske u Čitluku prepoznavao, volio i cijenio. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao dobrog i inspirativnog kulturnog djelatnika koji je sa svojim radom broćanski kulturni život za trajno obogatio – naveo je prof. Andrija Stojić u oproštaju ispred OMH Čitluk u kojemu je također navedeno da je prof. Mile Pavlović u Matici hrvatskoj, krovnoj kulturnoj ustanovi, bio član od 1971. godine, dakle od onoga trenutka kada je postojala i djelovala inicijativa za osnivanjem Matica hrvatske u Brotnju i ostao sve do ovoga, dodatno bolnog oproštaja s Njim.

– Svojim prepoznatljivim interesom za dobivanje informacija o događajima, dolaskom i praćenjem svih sportskih natjecanja, a posebno kvalitetnim i detaljnim opisom istih ostavio je dubok trag u promociji sporta u općini Čitluk. Stoga će svakako ostati praznina odlaskom našeg Mile, uzornog pedagoga desetaka generacija, uvijek vedra duha, pun energije, posebno kada je bio na našim sportskim događanjima koja je s ljubavlju i ozbiljnošću pratio svojim člancima i fotografijama – stoji u oproštaju Športskog saveza Brotnja od pokojnog prof. Mile Pavlovića.

U svim navedenim oproštajima prosvjetni djelatnici, kolege novinari, članovi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, posebice članovi Predsjedništva i Počasni članovi OMH u Čitluku, članovi Športskog saveza Brotnja izrazili su iskrenu sućut supruzi Olgi, njegovoj Ivi, obitelji, rodbini i svim prijateljima koji su voljeli prof. Milu Pavlovića i za njim tuguju.

Posljednji ispraćaj pokojnog Mile biti će danas. Posmrtni ostaci pokojnika biti će izloženi u mrtvačnici Podadvor u Čitluku od 13 do 14 sati, a potom će se pogrebna povorka uputiti u Trebižat gdje će se u 15 sati obaviti pokop na groblju na kojemu je pokopan i Milin brat Vladimir Pavlović, suvremeni hrvatski književnik čije ime nosi osnovna škola u Čapljini.

WordPress Video Lightbox