Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Hercegovina i Slavonija u intenzivnom prijateljstvu

U okviru programa 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 18., 19. i 20. listopada 2019. Ogranak Matice hrvatske u Čitluku gostovao je u Iloku, Vukovaru i Vinkovcima, te su predstavljena književna djela Anite Martinac „Život nema naslova“, Mate Grbavca „Zemlja Hercegova“ i Elizabete Medić „Tvorci vremena snova“.

Predstavljanja su održana u dvorcu Odescalchi Ilok, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vukovar i Dvorani Ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima. U predstavljanju su sudjelovali predsjednici OHM Andrija Stojić iz Čitluka, Dražen Švagelj iz Vinkovaca, Maja Novaković iz Iloka, Silvio Jergović predsjednik podružnice Vukovara HMI, Jelka Miškić ravnateljica knjižnice u Vukovaru, te autori Anita Martinac, Mate Grbešić i Elizabeta Madić.

Organizatori su bili Ogranci Matice hrvatske u Čitluku, Vinkovcima, Iloku, Podružnica Vukovara Ogranka hrvatske matice iseljenika, Muzej grada Iloka i Gradska knjižnica i čitaonica u Vukovaru.

Već godinama se njeguju intenzivno prijateljstvo, a nerijetko i surađuju na pojedinim projektima između OHM u Čitluku i Vinkovcima. Primjer te suradnje su i dvije, od tri knjige, koje su predstavljene Vinkovčanima. Naime, kao sunakladnici, OMH u Čitluku i OMH u Vinkovcima izdali su zbirku novela Anite Martinac “Život nema naslova” i roman Elizabete Medić “Tvorci vremena”.

Anita Martinac iza sebe ima nekoliko zbirki poezije i tri povijesna romana “Medaljon”, “Posljednji” i “Od Franje do Franje”, sva tri također u nakladi OMH U Čitluku i OMH u Vinkovcima, a u zbirci novela “Život bez naslova” ponovno oživljava prošlost te tematizira i suvremene probleme poput odseljavanja mladih. Elizabeta Medić u svom romanu “Tvorci vremena” govori o ljudskim snovima i zanosima kao krilima koja čovjeka nose na životnom putu i pomažu mu da se digne nakon posrtanja i nađe nakon gubljenja. Treća predstavljena knjiga povijesni je roman Mate Grbavca “Zemlja Hercegova”. Radnja je smještena u 15. stoljeće, a govori o vojvodama Humske zemlje Sandalju Hraniću, hercegu Stjepanu, o kraljici Katarini, kraljevima Bosanskog kraljevstva Stjepanu Tomašu Kotromaniću, Stjepanu Tomaševiću, osmanlijskim osvajanjima i padu Bosne. Nakladnik je OMH u Čitluku.

Prigodom ovog programa književnici Aniti Martinac uručena je i Zahvalnica Hrvatske matice iseljenika za dugogodišnju svestranu suradnju, a uručio joj je predsjednik Podružnice Vukovar Silvio Jergović.

Prigodom boravka u Slavoniji, članovi OMH u Čitluku, posjetili su Spomen dom Ovčara i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, kao i mnoge kulturne znamenitosti Vukovarsko-srijemske županije.

WordPress Video Lightbox