Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Grad Sinj ugostio predstavnike Općine Čitluk na 304. Sinjskoj alki

Povodom održavanja 304. Sinjske alke, gradonačelnica Grada Sinja, Kristina Križanac, sa svojim suradnicima, na dan održavanja ovog jedinstvenog viteškog natjecanja upriličila je prijem za izaslanstva gradova i općina prijatelja Grada Sinja, kao i za izaslanstva gostiju Grada Sinja.

Prijem je održan u Gradskoj vijećnici Grada Sinja, a među izaslanstvima iz Hrvatske, Italije i BiH bilo je i izaslanstvo Općine Čitluk. Općinu Čitluk na svečanom prijemu predstavljali su Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.
Inače, Općinu Čitluk, Općinu Posušje, Općinu Grude i Općinu Tomislavgrad s Gradom Sinjom povezuje konstruktivna prekogranična suradnja koja je usmjerena na rješavanje zajedničkih izazova u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Nakon svečanog prijema, koji je iskorišten za upoznavanje sa stanjem u prijateljskim gradovima i općinama, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan nazočili su 304. Sinjskoj alki i sudjelovali u ostalom programu koji je za ovu prigodu pripremio Grad Sinj.

Sinjska alka viteška je hrvatska igra. Kao običaj zaživjela je kao jedan od najupečatljivijih elemenata tradicijske kulture i baštine Cetinske krajine. Ove je godine održana 304. put, a održavanjem ove viteške igre proslavlja se dan kada je, po predaji, 700 Cetinjana odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića sa 60.000 vojnika.

Alka je simbol borbe za slobodu, za mir i ognjište, za vjeru i nadu. Sinjska alka ujedinjuje prošlost i budućnost, slavi čast i poštenje, junaštvo i hrabrost, a pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je alkar Frano Ivković.

WordPress Video Lightbox