Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Fra Ivan Hrkać: Na Križevcu učimo zagrliti svoj križ

Danas je na Križevcu slavljena sveta misa povodom blagdana Uzvišenja svetog Križa. U župi Međugorje ovoja blagdan se tradicionalno obilježava prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, a svečano misno slavlje predvodio je fra Ivan Hrkać, župni vikar župe sv. Jakova – Međugorje.

Braćo i sestre, ovo mjesto na kojem stojimo, sveto je mjesto. Ovo tlo je sveto iz više razloga. Glavni razlog za to je što je ovo Božji dar nama koji to nismo zaslužili po svojim djelima i riječima, ni po svom načinu života, ali je dar darovan da možemo primijeniti svoj život. Promijeniti svoja djela, svoje riječi i da možemo promijeniti svoje srce… Ovo mjesto svjedoči da Bog i dalje djeluje, da mijenja srca i da je i dalje Milosrdan te da voli čovjeka i želi mu dobro. Bog se nikada ne odmiče od čovjeka, nego se čovjek samo svojim grijesima i grješnim djelima odmiče od Gospodina. Zato je važno u našim životima čuvati zahvalnost i sjećanje na dobro… Na ovo mjesto se ne dolazi lako. Da bi došao na ovo mjesto čovjek mora uložiti trud, svoje vrijeme i mora imati poticaj. Često je taj poticaj neko zlo, neka tuga, bol, nešto što nas muči u životu. Tako često na ovo mjesto donosimo svoje križeve životne. Tako često, nekada iz krivih razloga, želimo te križeve ostaviti ovdje. Veliki fratar, fra Slavko Barbarić za to je rekao: Na ovo mjesto se ne ide ostaviti svoje križeve i otići, na ovom mjestu, uz postaje koje prate do ovoga križa, učimo se zagrliti svoj križ. Nositi svoj križ i ići za Gospodinom. Prihvatiti križ, tek tada križ dobiva smisao. Tek tada život dobiva smisao, ne smo po križu, nego zato što znamo što se dogodilo nakon križa – dogodio se Uskrs, novi život i dogodilo se da nam je Krist otvorio Nebo. Zato se penjemo, da dođemo ovdje bliže Nebu, da pogledamo da nam je Nebo blizu, da je Bog blizu. Na ovom mjestu imamo jasniji pregled na našu dolinu suza, na naše probleme i poteškoće. Na ovom mjestu toliki su razbistrili svoje srce, svoj pogled. Toliki su uvidjeli smisao svoga života. Važno je čuvati ovo mjesto i sjećanja na dobra djela Božja. Zato je važno uspinjati se pogotovo u duhovnom životu, rasti i ići za Gospodinom te mu vjerovati – poručio je u dijelu svoje današnje propovijedi fra Ivan Hrkać, župni vikar župe sv. Jakova – Međugorje.

Brojni župljani, ali i brojni hodočasnici iz svih krajeva svijeta uspeli su se danas moleći uz brdo Križevac do zavjetnog križa. Do zavjetnog križa kojeg su izgradili župljani župe Međugorje 1934. godine mnogi su se uspeli gazeći tvrdi hercegovački kamen bosonogi, a zajedničko svima bilo je da su skrušeno molili za svoje nakane.

WordPress Video Lightbox