Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Fra Goran Azinović: Teško je o Gospi napisati nešto dovoljno lijepo

Knjiga „Ružo otajstvena“ predstavljena je sinoć u Hotelu Brotnjo. Želeći potaknuti pobožnost moljenja Krunice i Laureatskih litanija kojima se časti Bogorodica knjigu je napisao fra Goran Azinović, a na predstavljanju su uz autora o knjizi tiskanoj u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk govorili: prof. dr. sc. fra Iko Skoko, prof. dr. sc. fra Ivan Dugandžić, dipl. teologinja Paula Tomić, vodič hodočasnika Križan Brekalo i prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Program predstavljanja započeo je molitvom i pjevanjem Laureatskih litanija u izvedbi Velikog župnog zbora Krista Kralja Čitluk pod ravnanjem s. Slavice Kožul, nakon čega je srdačnu dobrodošlicu mnogobrojnim okupljenima poželjela Sanja Pehar, moderatorica sinoćnjeg programa.

Knjiga „Ružo otajstvena“ nastala je iz ljubavi prema Gospi, kako bi nas vratila našim izvorima, Bibliji i moljenju Krunice. Nakladništvo ove knjige potpisuje Jasna Ćorić, a uredništvo Andrija Stojić. Recenzentica knjige je Paula Tomić, lektorica Ana Lesko, Anela Korać fotografijama je dala knjizi dodatnu vrijednost, a grafičku obradu knjige uradio je Danijel Lesko.

Biranim riječima o drugoj knjizi fra Gorana Azinovića govorili su svi predstavljači. Tako je prof. dr. sc. fra Iko Skoko pobliže predstavio sve sastavne dijelove knjige i naglasio da knjiga „Ružo otajstvena“ ima dva glavna dijela: Kako moliti Gospinu Krunicu i Lauretanske litanije.

– Autor knjige „Ružo otajstvena“, naš fra Goran Azinović želi s ovom knjigom potaknuti pobožnost moljenja Krunice i Laureatskih litanija kojima se časti Bogorodica, ali u duhu Drugog vatikanskog sabora… Te nas želi potaknuti na djetinju ljubav prema našoj Majci i nasljedovanje njezinih vrlina – kazao je prof. dr. sc. Iko Skoko.

Prof. dr. sc. Iko Skoko čestitao je autoru na trudu uloženom u pisanje knjige, a čestitke župnom vikaru župe Krista Kralja Čitluk uputio je i prof. dr. sc. Ivan Dugandžić.

– Radeći kao svećenik s povjerenim mu dušama, očito je prepoznao važnu ulogu i vrijednost dobre knjige u pastoralnom djelovanju, posebice s mladima. Drago mi je što se nije odlučio na prevođenje neke dobre knjige s nekog stranog jezika, već je imao hrabrosti i odlučnosti čitatelju ponuditi svoje vlastite misli nastale iz marljivog čitanja Svetoga pisma te studiranja teološke i duhovne literature, a sve to oplemenjeno vlastitim moljenjem Krunice i Litanija. To je urodilo zrelim teološko-duhovnim plodom u obliku knjige „Ružo otajstvena“ koju večeras predstavljamo i predajemo čitalačkoj javnosti – poručio je prof. dr. sc. Ivan Dugandžić.

Govoreći o knjizi čija je recenzentica, diplomirana teologinja Paula Tomić kazala je kako se u cijeloj knjizi „Ružo otajstvena“ osjeća naglašena ljubav prema Gospi, ženi i majčinstvu, dok je Križan Brekalo na predstavljanju okupljenima predočio nekoliko svojih iskustava iz rada s hodočasnicima u župi Međugorje.

Poticaj za pisanje knjige fra Goran je dobio s više strana, a na poseban način od svoje subraće koja na čelu s fra Mirom Šegom djeluju u Čitluk. Fra Goran je tako sinoć kazao kako mu župnik i ostali daju potporu, što je za njega bilo „zeleno svijetlo“ da napiše knjigu.

– Što napisati o Gospi? Kako reče fra Ivan: Teško je išta napisati o Gospi a da se ne kaže da to nije dovoljno lijepo. Koji god tekst sam napisao, izgledalo mi je da je siromašan. Da pišeš o nečemu drugome i nekako, ali kada pišeš o Gospi, to mi je uvijek izgledalo malo, da nešto fali. Vodio sam se idejom da kao svećenik trebam nešto napisati o Gospi. Kroz cijeli odgoj i sjemenište imao sam tu ljubav prema Gospi. Divim se kako se ovdje u Čitluku moli krunica… Kao svećenik ostao sam pod dojmom župljana, pogotovo te male skupine koja svakodnevno, često sa župnikom predmoli i moli krunicu. Osjeti to čovjek. Ostane mu to u srcu i svijesti da se u našoj crkvi moli krunica- kazao je fra Goran Azinović.

Predstavljanje knjige „Ružo otajstvena“ održano je u sklopu tradicionalne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“ koju svake godine uspješno organizira Ogranak Matice hrvatske Čitluk. Prof. Andrija Stojić zahvalio je svima na sudjelovanju u programu manifestacije i predstavio aktivnosti Ogranka, a valja istaknuti i da su u programu predstavljanja u nekoliko navrata nastupili Veliki župni zbor Krista Kralja Čitluk i fra Goranovi učenici.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1029261573888137.1073743097.252864094861226&type=1&l=73f61963a3

WordPress Video Lightbox