Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ekshumirani posmrtni ostaci hrvatskog vojnika iz Drugog svjetskog rata

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk obavilo je danas ekshumaciju posmrtnih ostataka iz grobišta na području Međugorja. Nakon odluke Povjerenstva i dopisa MZ Međugorje, predsjednik Povjerenstva, Slaven Markota organizirao je današnju ekshumaciju posmrtnih ostataka.

Ekshumacijske radove vodio je arheolog Tino Tomas, a tijekom ekshumacije uz posmrtne ostatke jedne muške osobe pronađeni su obuća i različiti osobni predmeti koji potvrđuju iskaze podnositelja prijave o postojanju grobišta s posmrtnim ostacima hrvatskog vojnika iz Drugog svjetskog rata.

Uz arheologa Tomasa, radnike angažirane na iskopavanju posmrtnih ostataka i članove Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, dijelu današnje ekshumacije nazočili su: Ilija Vrljić, voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a, fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, savjetnik načelnika Mate Miletić i Drago Vasilj, predsjednik MZ Međugorje. Također, ekshumaciji su nazočili pripadnici PS Čitluk i komunalni redari.

Grobište s posmrtnim ostacima bilo je obilježeno prije ekshumacije. Prema kazivanjima više svjedoka, hrvatski vojnik, čiji su posmrtni ostaci danas ekshumirani, ubijen je na prijelazu sa 1944. na 1945. godinu i bio je iz okolice Čapljine.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će pohranjeni u kosturnici čitlučkog groblja Podadvor dok se ne završi cijeli postupak i ne organizira dostojanstven pokop ekshumiranih posmrtnih ostataka.

WordPress Video Lightbox