
Dvadeset godina suradnje okrunjeno Poveljom i sadržajnim programom
U hotelu Cesarica, na tradicionalnoj večeri posvećenoj promociji vrijednih knjiga i edukaciji vinogradara i vinara, predstavljena je knjiga „Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine“ koju potpisuju Jure Beljo i Danijela Petrović te je obilježeno dvadeset godina suradnje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, naravno uz nove teme obrađene od strane uvaženih predavača.
Nakon uvodnog obraćanja Ivice Jerkića, predsjednika Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, prof. dr. sc. Ive Ostojića, dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. sc. Marka Ivankovića, ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, nazočnima je o fiziološkim i ekološkim temeljima uspješnog uzgoja vinove loze govorila prof. dr. sc. Adrijana Filipović, čije predavanje bi se moglo nazvati i od tla do čaše.
O upotrebi koštica grožđa u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji u nastavku programa govorila je dr. sc. Marija Banožić, dok je u završnom dijelu predstavljena knjiga „Samoniklo jestivo i začinsko bilje Hercegovine“.
Uvodne napomene o knjizi dala je dr. sc. Ana Mandić istaknuvši predani rad autora i uz napomenu kako je riječ o prvoj knjizi na našim prostorima koja na cjelovit način opisuje bilje istaknuto u naslovu.
U knjigu su uvrštene 34 najčešće samonikle zeljaste jestive biljke, 17 vrsta šumskih plodova, te 10 začinskih vrsta koje se mogu naći na području Hercegovine, svaka vrsta predstavljena je pripadajućom fotografijom i uputama za upotrebu. Dakle, ova vrijedna knjiga napisana je kako bi educirala i pomogla ljudima u prepoznavanju bilja uz savjete i recepte za njegovo blagotvorno korištenje.
Obraćajući se nazočnima autori, prof. dr. sc. Jure Beljo i prof. dr. sc. Danijela Petrović, istaknuli su kako hrane u prirodi ima u izobilju i da ju je potrebno znati iskoristiti na pravi način, a da samoniklo jestivo bilje i začinsko bilje mogu biti dobar dodatak koji obogaćuje svakodnevnu prehranu. Također, autori su se zahvalili svojim suradnicima, obiteljima, organizatorima koji su uvrstili predstavljanje u program najdugovječnije manifestacije ove vrste i brojnim posjetiteljima koji su iskazali interes za rad autorskog dvojca.
Suradnja Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru neprekidno traje posljednjih dvadeset godina te je na jubilarnim 70. Danima berbe grožđa okrunjena Poveljom Sveučilišta u Mostaru za izniman doprinos razvoju visokog obrazovanja i znanosti te jačanju suradnje s akademskom zajednicom i lokalnom upravom. Također, za predanost i potporu obrazovanja, promociji Sveučilišta te stvaranju novih prilika za akademski i profesionalni razvoj studenata, Marinu Radišiću, načelniku Općine Čitluk uručena je Plaketa, koju je kao i Povelju, uručio je prof. dr. sc. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru.
Kao i ranijih godina, Organizacijski odbor Dana berbe grožđa, pripremio je prigodne zahvalnice.