Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dašak Slavonije na početku ovogodišnje manifestacije u Vionici

Jedanaesta međunarodna smotra folklora u Vionici na poseban način posvećena je Slavoniji. Sinoć je održana prva večer trodnevne manifestacije, a Slavonija je predstavljena kroz pjesmu, pisanu riječ i izložbu fotografija, tijekom čega je poseban naglasak stavljen na dugogodišnju suradnju Slavonije i Hercegovine.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko – Vionica, na početku programa pozdravio je sve nazočne i kazao kako je ovogodišnja manifestacija posvećena Slavoniji. Naglašavajući povezanost Slavonije i Hercegovine gospodin Mandarić istaknuo je fra Didaka Buntića i njegovu ulogu u spašavanju gladne djece te dodao kako je ovogodišnja smotra folklora u Vionici oblik zahvale Hercegovine Slavoniji.

Inače, sinoć je u Vionici predstavljeno zajedničko nakladničko ostvarenje ogranaka Matice hrvatske iz Čitluka i Vinkovaca „Orao leti visoko“, otvorena izložba fotografija „Ovdi vrime ko da stoji“, a posjetitelji su imali priliku čuti i stihove slavonskih i hercegovačkih pjesničkih velikana, ali i nastupe muške pjevačke skupne Lipa iz Vinkovaca i HKUD sv. Marko – Vionica.

– Večeras predstavljamo Slavoniju u pjesmi, riječi i glazbi te otvaramo izložbu slika našega dragoga prijatelja Zvonimira Tanockog. Želja nam je Slavoniju predstaviti u najljepšem svijetlu, onakvu kakva je ona uistinu – kazao je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i na poseban način pozdravio izaslanstvo OMH Vinkovci na čelu s predsjednikom Draženom Švageljom i dopredsjednikom Tomislavom Talangom.

Stojić se ovom prilikom zahvalio OMH Vinkovci na potpori i najavio nastavak višegodišnje suradnje, čiji je jedan od plodova i sinoć predstavljena zbirka „Orao leti visoko“ autora fra Miljenka Miće Stojića. Zbirka „Orao leti visoko“ jedno je od desetine zajedničkih ostvarenja navedenih ogranaka, a više o OMH u Vinkovcima kazao je Dražen Švagelj.

– Radostan sam što večeras ovdje u Hercegovinu možemo donijeti dašak Slavonije, dio one Hrvatske koji su podigli, a i obranili, vaši rođaci koji su zahvaljujući fra Didaku Buntiću našli utočište u Slavoniji i učvrstili istočnu granicu Hrvatske. U našoj dugogodišnjoj suradnji razmijenili smo više puta posjete, ostvarili smo suradnju kroz zajedničko izdavanje više knjiga i na brojne druge načine – kazao je Švagelj.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika ogranaka, biranim riječima zbirku „Orao leti visoko“ predstavio je prof. Mate Grbavac, a na zbirku koja sadrži 20 priča osvrnuo se i autor fra Miljenko Mića Stojić. Autor priča kazao je kako su one objavljivane u dječjem časopisu „Cvrčak“ i da oslikavaju hercegovačku svakodnevicu.

Čitajući odabrane stihove lijep doprinos sinoćnjem predstavljanju dala je gospođa Marija Tanocki iz Vinkovaca, također MPS Lipa glazbeno je obogatila predstavljanje, kojem su svoj doprinos također dali članovi i članice HKUD sv. Marko Vionica.

Sinoćnji program lijepo je zaokružen izložbom fotografija vrhunskog fotografa Zvonimira Tanockog, koja je postavljena u područnoj osnovnoj školi Vionica.

– Moja izložba govori upravo sve ono što su nam kulturno-umjetničko društvo i grupa Lipa ovdje otpjevali. To je jedna Slavonija koja nestaje. Slavonija koja je dolaskom tehnologije defakto izumrla, a ova uprizorenja života kakav je nekada bio sam snimao na području Županje, Vinkovaca i uz pomoć kulturno-umjetničkih društava koja su mi pomogla u mome radu. Ova izložba broji nekoliko tisuća snimaka, međutim nemoguće ih je sve izložiti. Obišla je dosta galerija, ilustrirala mnoge monografije, proputovala po svijetu … To je jedna tema koju snimam i dalje – kazao je autor fotografija.

Izložbu fotografija „Ovdi vrime ko da stoji“ otvorenom je proglasio gospodin Branko Uvodić.

Jedanaesta međunarodna večer folklora „Vionica 2022“ nastavlja se večeras, a na terenu sportskog centra Vionica bit će nastupi kulturno-umjetničkih društava iz Slavonije i Brotnja. Za večerašnji plesni koncert najavljeni su nastupi KUD Šokadija – Bocanjevci, KUD Folklorni ansambl Broda, KUD Josipovac, KUD Ljeskovac – Vinkovci, KUD Tena Đakovo, M.P. S. Paorija Tordinci, HKUD Didak Gradnići I HKUD sv. MARKO – Vionica.

Uz navedena društva posjetitelje u Vionici zabavljat će i TS Dukati – Široki Brijeg, a početak programa najavljen je za 20 sati.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox