Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dani berbe grožđa ponovno su imali prepoznatljiv program

Dani berbe grožđa, nakon dvije godine održavanja u ograničenim programskim uvjetima, ponovno su zasjali prepoznatljivim sjajem. 67. turističko-kulturno gospodarstvena manifestacija ponovno je imala raznolik trodnevni program, a ovogodišnji Dani berbe grožđa završili su u nedjelju, 18. rujna svečanošću na Broćasnkom trgu.

Inače, nedjelja je na poseban način bila svečana u Čitluk jer je obilježen 12. Dan branitelja općine Čitluk, dok se istog dana programski sadržaj Dana berbe grožđa sastojao od biciklijade kroz dio broćanskih vinograda i vinskih podruma, konferencije “Održivi i odgovorni razvitak u ruralnim područjima HNŽ“ te završne svečanosti.

Završna svečanost započela je mimohodom od zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga, gdje su se, uz nazočnost predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima su bili Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva i brojni ostali uzvanici, posjetiteljima predstavili hercegovački vinari i kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne, načelnik općine Čitluk Marin Radišić istaknuo je zadovoljstvo zbog činjenice da se Dani berbe grožđa ponovno održavaju u prepoznatljivom obliku i predstavio nazočnima ovogodišnji program.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva, podsjetila je kako su Dani berbe grožđa prerasli Brotnjo i Hercegovinu i, između ostalog, kazala: Ovo je pravi način da prezentiramo naše običaje, tradiciju, kulturu, vjeru i da tako s ponosom predstavimo identitet svog hrvatskog naroda. Svjedočimo i hrvatskom zajedništvu, a uvjerena sam i da ćemo se u tom zajedništvu izboriti za ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda.

Gospođi Krišto pripala je čast da ovogodišnju manifestaciju proglasi otvorenom, nakon čega je uz Marina Radišića, načelnika općine Čitluk, Predraga Smoljana, predsjednika Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa i vinare nazdravila s nazočnima.

Posjetiteljima ovogodišnje manifestacije vinari su na degustaciju ponudili svoja vrhunska vina. S posebnim ponosom vinari su predstavili autohtona hercegovačka vina, a bogatu ponudu vina pratila je i bogata gastronomska ponuda. Posjetitelji su mogli uistinu uživati u raznolikoj ponudi jela, čiji prihod od prodaje je ove godine namijenjen za Udrugu Susret, tako da je završna svečanost imala humanitarnu notu.

Čuvari tradicije iz kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina svojim su nastupima oduševili posjetitelje, koji su mogli uživati i u vatrometu, nakon kojega su Najbolji hrvatski tamburaši održali koncert.

Dani berbe grožđa održavaju se od 1955. godine i za Brotnjake su manifestacija od posebnog značaja jer se iz godine u godinu mogu potvrditi kao dobri domaćini.

 

WordPress Video Lightbox