Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

„Božićni susret s Maticom u Brotnju“ obiluje raznolikim kulturnim sadržajima

Kulturno-duhovna manifestacije „Božićni susret s Maticom u Brotnju“, koju svake godine organizira Ogranak Matice hrvatske Čitluk, ove će godine započeti dvodnevnim gostovanjem OMH Čitluk u Zagrebu, nakon čega će uslijediti raznolik kulturni program.

U četvrtak, 12. prosinca u Zagrebu će biti predstavljen roman Matije Macan „Prekinut let“ i zbirka pjesama Anite Kvesić „Duša mi tobom zarobljena“. Uz autorice, s početkom u 19 sati, knjige će u prostoru Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskog slova (Ulica Hrvatske Bratske Zajednice 4., Zagreb) predstaviti Anita Karlović, Marija Bubaš i Andrija Stojić.

Predstavljanje knjiga organiziraju Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo i Ogranak Matice hrvatske Čitluk, a isti organizatori u petak, 13. prosinca upriličit će predstavljanje knjige „Herceg Bosna – kulturni politički i državnopravni identitet“. Knjigu autora Mate Kovačića zainteresiranoj publici predstavit će: prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, general Željko Šiljeg, dr. sc. Damir Pešorda, dr. sc. Domagoj Vidović, prof. Andrija Stojić i sam autor. Predstavljanje Kovačićeve knjige u prostoru Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskog slova započet će u 19 sati.

Daleko najveći nakladnik među ograncima Matice hrvatske, Ogranak Matice hrvatske u Čitluku nakon dvodnevnog predstavljanja u Zagrebu predstaviti će svoja nakladnička ostvarenja pred domaćim ljubiteljima lijepe riječi i umjetnosti.

Od trideset naslova, koliko je Ogranak objavio u ovoj godini do početka mjeseca prosinca uz redovito uzlaženje časopisa „Cvrčak“, po najbolja ovogodišnja nakladnička ostvarenja koja su pobudila veliki interes kod čitalačke publike biti će predstavljeno u sklopu kulturo-duhovne manifestacije „Božićni susret s Maticom u Brotnju“.

U Ljubuškom Kerametalu 10. prosinca bit će predstavljena nova zbirka pjesama i putopisa Ante Tomića. Riječ je o zbirci koja nosi naslov „Putovanja svijetom i duhom“ koju je OMH Čitluk kao nakladnik tiskao s prijevodom na engleski jezik.

Ogranak Matice hrvatske Čitluk, u okviru ovogodišnjeg Božićnog susreta s Maticom u Brotnju“ odat će počast i svom dugogodišnjem tajniku, pokojnom akademskom slikaru Frani Primorcu Umjetniku. 27. prosinca, na četvrtu godišnjicu Umjetnikove smrti bit će predstavljeno književno stvaralaštvo književnice i novinarke Marijane Dokoza, te spisateljice Ružice Zeljko. Inače, Zeljko je autorica slikovnice za djecu „Zvjezdice“ čiji je nakladnik OMH Čitluk, a u sklopu obilježavanja godišnjice smrti Frane Primorca Umjetnika također će biti otvorena izložba slika, crteža i ilustracija mr. ast. Kristine Ćavar, akademske slikarice.

Na samom početku nove godine, 3. siječnja u okviru Božićnog susreta s Maticom u Brotnju biti će predstavljeno najnovije znanstveno djelo akademika o. Stjepana Krasića „Kandijski rat i oslobađanje Klisa od Turaka 1648. godine“ i zbirka pjesama misionara fra Stojana Damjanovića „Sam odlučuješ“.

Obje knjige objavljene su u nakladi OMH Čitluk, a kulturni događaji tijekom Božićnog susreta s Maticom u Brotnju bit će popraćeni glazbenim prinosima različitih izvođača, dok će događaje u Čitluku glazbeno obogatiti mladi glazbenici iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

WordPress Video Lightbox