Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Blagoslovom i kušanjem mladog vina završila tradicionalna broćanska manifestacija

Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka sinoć je organizirao cjelovečernji kulturni program. Tako je sinoć u Galeriji Klub Matice hrvatske otvorena izložba akademskog umjetnika Ante Ljubičića Cara, dok je u Hotelu Brotnjo predstavljena knjiga „Mostarski rudnici – priče rudara“ autora Dragana Vidovića i upriličeno tradicionalno kušanje mladog vina.

Dakle, program dvadesete tradicionalne manifestacije „Kušanje mladog vina“ započeo je otvaranjem izložbe slika Ante Ljubičića Cara, akademskog umjetnika koji je do sada izlagao na više od četrdeset samostalnih, te sudjelovao na šezdesetak skupnih izložbi.

Nakon razgledavanja izložbe, koja ostaje postavljena u Čitluku sve do pred kraj prosinca, u Hotelu Brotnjo predstavljena je knjiga „Mostarski rudnici – priče rudara“. Dragan Vidović u ovoj knjizi prikazuje i objašnjava s povijesnog, kulturološkog, etnološkog i nacionalnog aspekta rudarstvo u Hercegovini, s posebnim osvrtom na Mostar, a uz autora o knjizi posvećenoj rudnicima i ljudima koji su u njima zarađivali kruh sa sedam kora govorili su prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, prof. dr. Žarko Bilić i prof. Ivan Vrljić, koji je pročitao osvrt na knjigu prof. dr. Ive Galića.

Sinoćnjem predstavljanju knjige, uz brojne uzvanike, nazočio je i autorov otac Jure, rudar Mostarskog rudinka, sa još dvojicom kolega, a predstavljanje knjige uveličale su muška i ženska pjevačka skupina kulturno-umjetničkog društva iz Goranaca.

Cjelovečernji program zaokružen je blagoslovom i kušanjem mladog vina, manifestacijom kojom svake godine na lijep način završavaju Dani Matice hrvatske u Brotnju.

Božji blagoslov na mlado vino, hranu i sve sudionike tradicionalne manifestacije zazvao je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, nakon čega su vino kušali i ocijenili jako dobrom domaćin Andrija Stojić, fra Miro Šego, Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Ljilja Zovko, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ i nazočni rudari.

Nakon što je gospodin Čolak simbolično zatvorio drvenu bačvu iz koje je kušano vino, mlado vino je ponuđeno i svim ostalim posjetiteljima koji su uz vina iz broćanskog kraja i hranu pripremljenu za ovu prigodu sinoć mogli uživati i u nastupima članova HKUD Brotnjo i njihovih kolega iz Goranaca.

Kako bi prvenstveno oživjeli sjećanja na stare hercegovačke običaje, da tim svjedočanstvima rasvijetlimo one vrijednosti tradicijske kulture koje naprosto nestaju ili su već prekrivena debelim slojem zaborava, nekolicina nas entuzijasta, okupljenih oko ideje i zamisli pradavnog običaja kušanja mladog vina, uključili smo se u ovaj projekt. Ovim projektom želimo otrgnuti od zaborava i sačuvati za stvaralaštvo u budućnosti vrijedan dio naše kulturne baštine. Želja nam je oživjeti sjećanje starijih, educirati mlađe, približiti i prikazati zaboravljene pojedinosti iz života naših predaka, te da svako zrnce naše rastepene baštine prikupimo i objavimo jer to je jedan od načina kojim se izbjegava opasnost gubitka identiteta – kazao je o Kušanju mladog vina prof. Andrija Stojić i dodao da ova manifestacija promiče kulturnu baštinu hercegovačkog kraja, nacionalno i kulturno zajedništvo, povezuje ljude i krajeve te potvrđuje da kulturna baština, tradicija i turizam u hercegovačkom zavičaju idu zajedno.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1182808028533490&type=1&l=6cf17276fb

WordPress Video Lightbox