Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Blagoslovljena spomen ploča u spomen na znamenitog fra Didaka Buntića

Diljem Hercegovine obilježava se stota obljetnica smrti fra Didaka Buntića. Obilježavanje obljetnice posebno je izraženo u mjestima u kojima je fra Didak Butnić djelujući ostavio upečatljiv trag, a Hercegovačka franjevačka provincija obljetnicu će obilježavati u više župa i u više navrata tijekom godine.

Tako je danas, u prigodi svetkovine Svijećnice, u Čitluku slavljena sv. Misa u čast fra Didaka Buntića te je tom prigodom blagoslovljena spomen ploča koja će biti postavljena u novoj župnoj crkvi. Svečano misno slavlje u suslavlju s fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja – Čitluk, fra Nikolom Rosančićem, župnikom župe sv. Blaža – Gradnići i fra Lukom Ćorićem, župnim vikarom župe Krista Kralja – Čitluk, predvodio je fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, koji je i blagoslovio spomen ploču.

Fra Iko Skoko podsjetio je na značenje fra Didaka Buntića za hercegovački puk, a osvrćući se na čitanje iz Evanđelja u kojem se opisuje prikazanje Isusovo u hramu, fra Iko je u propovijedi naglasio kako je Evanđelje Božja riječ za osobno, ali i prosvjetljenje svih naroda.

Evanđelje hvali Šimuna jer je velik, ali nama je Bog dao puno više. Ne da držimo Isusa u ruci, nego da Ga primamo u svakoj sv. Misi na pričesti. Dakle, Šimun je velik jer je u rukama držao Isusa i zahvali Bogu što je to mogao, a nama je Isus omogućio ne da ga držimo, nego da ga primimo – da blagujemo tijelo Kristovo. Drugo, Šimun nije mogao razgovarati s Isusom jer mu je bilo četrdeset dana, ali nama je omogućio da možemo čuti Božju riječ – poručio je fra Iko Skoko uz napomenu kakao je Šimun samo dodirnuvši Isusa rekao kako je Isus prosvjetljenje.

Govoreći o prosvjetljenju fra Iko je naglasio kako je potrebno dopustiti Duhu Božjem da djeluje u ljudima i vodi ih kroz život te da će ljudi dopustivši Duhu Božjem da ih vodi kroz život dobiti perspektivu i orijentir, odnosno pravi smisao kršćanskog života.

Na današnjem misnom slavlju fra Miro Šego blagoslovio je svijeće, a govoreći o obilježavanju 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića istaknuo je program koji priređuje Hercegovaka franjevačka provincija. Fra Miro je tako kazao kako je u Gradnićima u listopadu održan dio programa, da se u Gradnićima održava dio programa povodom proslave blagdana sv. Blaža, kao i da će se 100. obljetnica fra Didakove smrti obilježiti u Čitluku, Mostaru i Širokom Brijegu.

Prigodni program obilježavanja u Čitluk održan je danas, a ovom prigodom blagoslovljena je prigodna spomen ploča.

Na ovaj način ćemo u ovoj godini obilježiti 100. obljetnicu smrti fra Didaka Buntića. Sigurno je da fra Didak ima neizmjernu ulogu u povijesti ovoga našega kraja, prostora, naroda i vremena, posebno nakon turske okupacije i dolaska austrijske uprave. Htio je iznad svega pomoći svome puku, kako je to ranije i fra Iko rekao, u opismenjavanju. To je bila prva zadaća, a učenje pisanja i čitanja davali su mogućnost za druge stvari… Naravno, njegova zamisao je bila, a kasnije je to i realizirano, izgradnja brane ovdje u Čitluku kako bi se pomoglo ljudima da u oskudici vode, kroz njeno zadržavanje i iskorištavanje za navodnjavanje, lakše obrađuju svoje polje – kazao je fra Miro Šego i dodao kako su fra Didakova neizmjerna želja i njegov entuzijazam nažalost rezultirali prvo bolešću, a kasnije i smrću.

Hercegovački puk neizmjerno je zahvalan fra Didaku Buntiću za nebrojena dobročinstva, a jedna takva zahvala uklesana je i na spomen ploču koja je danas blagoslovljena.

Danas smo blagoslovili ploču u spomen na fra Didaka Buntića. Ploča će prilikom uređivanja biti postavljena na prikladno mjesto u novoj crkvi koja je u izgradnji i bit će vjeran spomen na današnji dan svim generacijama koje dolaze – zaključio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja – Čitluk, govoreći o ploči kao znaku zahvale znamenitom fra Didaku Buntiću.

Inače, u fra Didakovoj rodnoj župi Gradnićima sutra će se obilježiti blagdan sv. Blaža, a tijekom priprave za proslavu također su organizirani različiti događaji u spomen na fra Didaka Buntića.

WordPress Video Lightbox