Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Blagdan sv. Vinka; Obilježen početak rezidbe vinove loze

Na blagdan sv. Vinka mještani Krehin Graca u općini Čitluk nastavili su lijepu tradiciju sastajanja i ugodnog druženja u vinogradu. Rezidbom i blagoslovom trsa, te obilaskom vinograda danas je obilježen početak ovogodišnjih radova u vinogradima kojima obiluje broćanski kraj.

Blagdan sv. Vinka vinogradari u Krehin Gracu proslavljaju dvadeset godina i to na način da se okupe u vinogradu Grge Ćavara, vinograd „okite“ kobasicama, sušenom slaninom i ostalim suhomesnatim proizvodima, nakon čega slijedi rezidba i blagoslov trsa vinom.

Ceremonija je to na kojoj vinogradari također mole i zazivaju Božji blagoslov na svoje vinograde, sve kako bi njihov trud bio nagrađen i kako bi trsovi žilavke, blatine i ostalih sorti dali dobar urod, a ovom prigodom vinogradari se prisjete i svojih pokojnih prijatelja. Vinograd u kojemu su se vinogradari sastali, ali i sve ostale vinograde blagoslovio je Grgo Ćavar, dok je prvi trs u vinogradu sa više 3000 trsova obrezao Blago Pehar.

Proslavu blagdana sv. Vinka svake godine prati pjesma, veselje i ugodno druženje. Tako je bilo i ove godine a sudionici proslave naglasili su kako na ovaj način proslavljaj blagdan sv. Vinka već dvadeset godina te da će s radošću nastaviti s proslavama i sljedećih godina.

Nakon orezivanja prvog trsa vinogradari su proslavu nastavili uz bećarac i gangu a za proslavu je pripremljena i bogata trpeza koja slavljenike čeka u Domu kulture u Krehin Gracu, gdje će proslava potrajati do dugo u noć.

WordPress Video Lightbox