Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva važan su dio manifestacije Dani berbe grožđa

Zahvaljujući suradnji Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar, stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva postala su prepoznatljiv znak turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije Dani berbe grožđa.

Najnovije takvo predavanje održano je sinoć u „Podrumu Ostojić – Monako 2000.“, a predavači na sinoćnjem predavanju bili su prof. dr. sc. Marko Ivanković, prof. dr. sc. Adrijana Filipović i prof. dr. sc. Ivan Ostojić.

Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru prof. dr. sc. Ivan Ostojić u uvodnom dijelu pozdravio je nazočne i poželio im dobrodošlicu, dok je tijekom večeri održao predavanje na temu „Žutice vinove loze“ u kojem se osvrnuo na simptome zaraze fitoplazmama, način širenja zaraze, kako prepoznati simptome bolesti na vinovoj lozi i mjerama za suzbijanje.

Prof. dr. sc. Adrijana Filipović nazočne je zainteresirala govoreći o fiziološkim poremećajima kod vinove loze, dok je prof. dr. sc. Marko Ivanković održao predavanje novostima i problemima vezanim za Zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini.

Uz podsjetnik na usvajanje spomenutog zakona, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar ukazao je na najvažnije nove zakonske zahtjeve za sektor vinarstva u BiH i pravilnike koje je potrebno donijeti te govorio o institucionalnoj prilagodbi.

Predavačima na njihovom doprinosu, ne samo ove godine, nego i svih ranijih godina, zahvalio je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, koji je uz zahvalu predavačima pozvao vinogradare i vinare s područja Brotnja da u većem broju sudjeluju u predavanjima jer je to dobar put za stjecanje novih znanja i unaprijeđenje proizvodnje i kvalitete vina.

WordPress Video Lightbox