Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

69. Dani berbe grožđa počeli predstavljanjem knjige i otvorenjem izložbe

Galerija „Naša Majka“ u Međugorju sinoć je ugostila mnogobrojne posjetitelje koji su željeli nazočiti predstavljanju knjige „Molitvenik za bilje“ autora Pere Pavlovića i otvorenju izložbe slika „Jedan sunčani dan“ akademske slikarice Ivane Ćavar. Program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk održan je u sklopu programa „Dana berbe grožđa“ i ujedno je bio početak ovogodišnje, 69. turističko- kulturno-gospodarstvene manifestacije.

Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, na početku programa zahvalio je nazočnima na dolasku i upoznao ih s pripremljenim programom, ali i programom Dana berbe grožđa. Govoreći o Peri Pavloviću, Stojić je kazao kako je riječ o izuzetno cijenjenom autoru koji je objavio trideset šest knjiga poezije. Od toga je trideset samostalnih knjiga, jedna je u elektroničnom izdanju, a u nastanku pet knjiga Pavlović je sudjelovao kao suautor. Obranjena su tri diplomska rada o njegovom pjesničkom stvaralaštvu i dva znanstvena rada za prvostupnike, što svrstava autora knjige „Molitvenik za bilje“, kako je kazao Andrija Stojić, u red velebnih kulturnih mecena vrijednih ponosa i za primjer drugima.

Uz izdane knjige Pavlović svoje uratke vrlo često objavljuje u raznim listovima i književnim časopisima te ih na taj način čini dostupnim čitateljima.

Mislim da je ovo jedna od najljepših mojih knjiga po izgledu. Ne bih govorio po sadržaju, to će ocijeniti oni koji knjigu budu čitali, ali mislim da je do sada najljepše opremljena knjiga, na čemu se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi knjige. Na poseban način zahvalio bih se Matici hrvatskoj Čitluk i njenome predsjedniku, to se osjećam dužnim. To je vjerojatno jedan od najaktivnijih ogranaka Matice hrvatske u BiH, o čemu svjedoči broj izdanih knjiga i tematika koju su obrađivali autori. Kada sam slagao ove pjesme i pripremao ih tisak, onda sam mislio da treba dobro pogoditi naslov. Došao sam na ideju „Molitvenik za bilje“. Zašto … Kruna Božjeg stvaranja je čovjek. Kada govorimo da se molimo, obično kažemo da se samo ljudi mole Bogu. Sva priroda se moli Bogu. Sva stvorenja slave svoga Stvoritelja i od mrtve prirode i od živih bića. Dakle, pogledamo li naokolo zvijezde na nebu, one slave svoga Stvoritelja svojom ljepotom, svojim trepetom, pokretom. Tako je i s biljem – kazao je Pero Pavlović dajući objašnjenje kako je i zašto odabrao naslov za svoju najnoviju knjigu.

Bolji dojam o Pavlovićevoj novoj knjizi posjetitelji su dobili nakon recitacija učenica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka, a predstavljanje su glazbeno obogatili i učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Naša manifestacija Dani berbe grožđa ima dugu tradiciju. U samom nazivu ona nosi turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija i mi u suradnji sa OMH Čitluk svake godine prvu večer manifestacije, koja obično traje tri dana, započinjemo sa kulturno-umjetničkim sadržajima. U samom Statutu naše manifestacije možete pronaći kako je jedan od naših ciljeva poticanje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Mi to, iz godine u godinu, sa Ogrankom Matice iz Čitluk uspješno radimo – kazao je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa.

Nakon Smoljanovih riječi, u prelijepom ambijentu galerije Naša Majka otvorena je izložba akademske slikarice Ivane Ćavar. Izložbu u koju je uvršteno 40 radova autorica je nazvala „Jedan sunčani dan“, a posjetitelji su se mogli uvjeriti kako Ćavar vještim potezima na platnu donosi svjetlost i radost.

Ivana nam je donijela ne jedan, nego 40 osunčanih dana prožetih blagom svjetlošću od plavičastih do rastera raznolikih suptilno oslikanih segmenata u nenametljivom ritmu geometrijske apstrakcije. Njene slike prožete su takvom duhovnošću na razini sakralnog, produhovljene bojom i stiliziranošću do te mjere da predstavljaju maštovite, razigrane kolorističke elemente, tvoreći geometričke strukture u misaonom, kontemplativnom stvaralačkom procesu – poručio je Ante Brkić, akademski kipar, uz napomenu kako Ivanina likovna djela nastaju kao da ih je stvarao vrhunski glazbenik te obilju dubokom osjećajnošću koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Biranim riječima o autorici i njenom likovnom stvaralaštvu govorili su također Andrija Stojić i Predrag Smoljan, prije nego što je gospodin Brkić proglasio izložbu otvorenom, nakon čega se Ivana Ćavar srdačno zahvalila velikom broju ljubitelja umjetnosti koji su došli pogledati njenu izložbu.

Inače, Ivana Ćavar je akademska slikarica iz Širokog Brijega koja je stekla zvanje magistrice Ars sacra i danas radi kao redovita sveučilišna profesorica. Izlagala je na četrdesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je za svoje radove nagrađivana prestižnim nagradama.

U znak zahvale, Predrag Smoljan svim sudionicima prvog dana programa uručio je prigodne zahvalnice.

 

WordPress Video Lightbox