Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Paočanke i Paočani proslavili vrijedne jubileje

Paočanke i Paočani zajedno sa svojom rodbinom, prijateljima i uzvicima jučer su trideseti put proslavili Dan Paoče. Zajedničko druženje, čiji je organizator Udruga „Dani Paoče“, ima za cilj učvršćivanje zajedništva, a upravo je zajedništvo bilo glavno obilježje druženja koje je proteklo u obiteljskom ozračju. Dakle, Dan Paoče jučer je proslavljen trideseti put, a na proslavi je obilježena i 40. obljetnica izgradnje kapelice u čast Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije te 70. obljetnica utemeljenja NK Brzolet.

Sudionici proslave okupljaju se u Paoči kao bi zahvalili Bogu za darove koji su im darovani od prošlogodišnje proslave pa je tako jučerašnja proslava započela misnim slavljem koje je predvodio fra Slaven Tomić, župni vikar župe Krista Kralja – Čitluk. Fra Slaven je propovijedajući okupljenima oko zavjetne kapelice uputio poticajne riječi, dok je pred kraj misnog slavlja, fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, podsjetio na činjenice vezane za izgradnju i blagoslov kapelice, u čiju izgradnju na uzvisini u središtu mjesta su brojni Paočani zdušno ugradili sebe. Također, fra Nikola je iznio statističke podatke za Paoču u protekloj godini i čestitao Dan Paoče.

Čestitam van na organizaciji Dana Paoče već trideset godina. Čestitam vam na vašem zajedništvu u organizaciji jer, uistinu, svi pomažu u organizacija i rade to srcem. Čestitam vam na ustrajnosti u organizaciji i želim vam još puno godina da ovako lijepo organizirate skupove svih Paočana, onih koji ovdje žive, onih koji su porijeklom s Paoče i gostiju koji dolaze na proslavu – kazao je fra Nikola Rosančić.

Čestitke povodom 30. Dana Paoče nizale su se i u nastavku programa, koji je vodila novinarka Valerija Ćorić, a razloga za čestitke i slavlje bilo je više.

Povodom tridesete proslave organizacijski odbor pripremio je zahvalnice ljudima i ustanovama koji dugi niz godina podržavaju proslavu, koje je uručio Ivan Zubac. Predsjednik Organizacijskog odbora tako je sinoć uručio zahvalnicu Marinu Radišiću u znak zahvale na podršci koju Općina Čitluk pruža organizaciji proslave te zahvalnicu Miroslavu Ćoriću, direktoru vinarije „Podrumi Andrija“ iz čijih obiteljskih bačava na trpezu proslave već trideset godina dolazi vino i rakija u kojima mogu uživati svi sudionici proslave.

Paoča je uistinu jedinstveno mjesto. Potvrđuje se to iz godine u godinu na proslavama Dana Paoče, a dio posebnosti na koji je ove godine stavljan naglasak je položaj žena u društvu. Organizatori proslave tako su s ponosom istaknuli kako je prije šezdeset godina glavar sela bila žena, Veronika Planinić – rođena Zubac. Pokazuje to kako je Paoča već tada bila ispred vremena kada su u pitanju poštivanja ljudskih i individualnih prava, pa tako i kada je u pitanju položaj žena u društvu. Veroniku su krasili vizija i odlučnost te je kao takva zaslužila zahvalnicu, koju nažalost nije bila u prilici preuzeti, ali ju je Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, uručila njezinom unuku.

U prisjećanjima na prošlost istaknuto je i kako je NK Brzolet osnovan prije točno sedamdeset godina. Nogometaši Brzoleta su osvojili mnoštvo prvenstva i turnira seoske lige u kojoj su se natjecali te su na taj način Paočene i Paočenke, koji su klubu bili vjerna podrška s tribina, nebrojeno puta učinili ponosnim. Serafin Prskalo Sara i Pero Ćorić bili su istaknuti članovi NK Brzolet te su im je Mate Prskalo, i sam veteran kluba, a čiji je otac Ivan Prskalo Matić bio osnivač, uručio prigodne darove na sinoćnjoj proslavi.

Zanimljiv dio 30. proslave Dana Paoče bila su natjecanja u potezanju konopa, tradicionalnoj igri u kojoj su sudjelovali mladi iz Paoče, Paočani, Paočanke, zetovi i nevjeste.

Uz zanimljiva natjecanja, mnogobrojni sudionici proslave mogli su okušati sreću u bogatoj tomboli, licitirati za pršut, te uživati u bogatoj trpezi, kao i u nastupima Dua Prijatelji, Ženske pjevačke skupina HKUD Didak i članova HKUD Sv. Marko – Vionica.

WordPress Video Lightbox