Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

BLAŽ Enology – Eno-gastro zabavni performans, škola somelierstva, vinske radionice…

Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology, na kojem će i ove godine sudjelovati tridesetak vinarija iz Hercegovine te gostujuća vinarija iz Hrvatske održat će se u petak 6. rujna od 18 sati na terenima Sportskog centra u Međugorju.

To je samo vrhunac svega onoga što Udruga BLAŽ planira raditi u sljedećim danima, a sve počinje već ovoga petka, 16. kolovoza u restoranu Romanca u Mostaru, gdje će se održati tečaj prvog stupnja somelierstva u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Ovaj tečaj i ove godine vodit će Dražen Dennis Šunjić, WSET. Šunjić je Mostarac, koji je tri desetljeća živio je u Londonu, gdje se cijelo to vrijeme na različite načine bavio vinima. Ove godine osnove somelierstva s njim će savladati pedesetak polaznika, a do sada je kroz ovu školu somelierstva prošlo više od 320 ljubitelja vina.

”Blaž traje već devet godina i sretni smo. Reklo bi se da radimo nešto dobro ako već toliko trajemo. BLAŽ je zasnovan na konceptu promoviranja Hercegovine kao vinske regije, a nastao je od imena blatina i žilavka te napredujemo iz godine u godinu. Prve godine, 2016., bilo je samo sedam vinarija, sljedeće godine deset pa 15, a sada smo na tridesetak vinarija koje proizvode blatinu i žilavku. Naravno, donose i svoja vina drugih sorti, ali da bi bio dio ove priče vinar mora proizvoditi blatinu i žilavku. Uvijek imamo i jednoga gosta izvan Hercegovine, a ove godine to će biti Vinarija Galić iz Kutjeva”, kazao je predsjednik Udruge BLAŽ Andrija Vasilj te se osvrnuo i na druge događaje u sklopu BLAŽ Enologyja. Pored tečaja prvog stupnja somelierstva, održat će se i radionica o vinima blatina i žilavka koju će voditi Tomislav Jakopović.

”Sve to je dio našeg programa. U svom radu smo u ovih desetak godina certificirali 320 polaznika prvog stupnja somelierstva. Uz to, Tomo Jakopović daje jednu dodatnu dimenziju BLAŽ-u, vrhunski je znalac, voli Hercegovinu, voli žilavku i blatinu, pomaže nam u promoviranju Hercegovine kao vinske regije pa će i ove godine održati jednu radionicu na koju će vinari donijeti svoja vina te s njim tražiti načine kako ih unaprijediti”, kazao je Vasilj, najavljujući dobro vino od ovogodišnje berbe koja je već u tijeku, a veliki broj hercegovačkih vina nagrađeno je visokim ocjenama i medaljama na brojnim natjecanjima.

Posebno su odjeknule medalje s Decantera u Londonu. I ta vina posjetitelji će imati priliku kušati na Eno-gastro zabavnom performansu BLAŽ Enology u Sportskom centru u Međugorju, a Vasilj napominje kako svake godine hercegovački vinari na BLAŽ donose najbolja vina iz svojih podruma, koje stotine posjetitelja na ovom tradicionalnom događaju, kušaju uz bogat enološki, gastronomski i kulturno-zabavni program.

WordPress Video Lightbox