Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Zamjenom krovne konstrukcije i krova počela obnova jedne od najstarijih zgrada u Čitluku

Ovih dana privode se kraju radovi na obnovi krova zgrade u kojoj je smještena Osnovna glazbena škola Brotnjo. U proteklom razdoblju, nakon provedbe otvorenog postupka javne nabave, odabira najpovoljnijeg ponuditelja i potpisivanja ugovora, djelatnici tvrtke Eccon Inženjering d.o.o. Čapljina obavili su glavninu radova na zamjeni krova jedne od najstarijih zgrada u Čitluku, te je do završetka cjelovite obnove krova preostao manji dio završnih radova.

Zamjenom krova počeo je opsežniji projekt povećanja energetske učinkovitosti zgrade koja je sagrađena u razdoblju od 1923. do 1936. godine i kroz povijest je bila franjevačka rezidencija, nakon Drugog svjetskog rata škola, kasnije dječji vrtić, a danas je u njoj smještena Osnovna glazbena škola Brotnjo.

Sami krov zgrade izgrađen je prije nešto manje od stotinu godina i bio je u lošem stanju. Krovište je prokišnjavalo, drvena građa propadala, zbog čega se dio prostorija i komunikacija u zgradi nije mogao koristiti.

Projekt rekonstrukcije krova vrijedan je 182.522,34 KM, a financiran je sredstvima Općine Čitluk i Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Za općinu Čitluk obnova spomenute zgrade jako je važna zbog velikog broja učenika te njihovih nastavnika i profesora koji koriste zgradu, koja je najstariji ovakav objekt u funkciji, a u isto je vrijeme i spomenik kulture.

Već smo kazali kako je rekonstrukcija krova dio radova usmjerenih na povećanje energetske učinkovitosti, a kako se najviše energije, uz krov, gubi kroz zidove i otvore, koji su dotrajali i većim dijelom nisu u funkciji, Općina Čitluk obnovu zgrade nastaviti će uskoro obnovom fasade i zamjenom dotrajalih otvora.

WordPress Video Lightbox