Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Irena Musa i Saša Šantić kroz svoj rad obrađuju mnogobrojne značajne teme

Prof. dr. sc. Irena Musa sinoć je, u sklopu programa proslave „Dana općine Čitluk“ i sklopu kulturno-duhovne manifestacije „Svibanjske svečanosti“ predstavila svoju novu knjigu „Suvremene društveno-političke teme“, dok se broćanskoj publici u Hotelu Brotnjo izložbom „Pogled u dubinu“ predstavio akademski slikar Saša Šantić.

Knjigu u kojoj autorica obrađuje niza aktualnih pojmova od globalizacije, identiteta, multikulturalizma, demokracije, trgovine ljudima, siromaštva, medija, odgoja i obrazovanja, mnogobrojnim nazočnima predstavili su: izv. prof. dr. sc. Silvana Marić Tokić, doc. dr. sc. Anita Begić, prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk u čijoj nakladničkoj djelatnosti je knjiga izdana i sama autorica.

U uvodnom dijelu predstavljanja prof. Andrija Stojić istaknuo je kako se predstavljanje održava u sklopu programa Svibanjskih svečanosti te da je u isto vrijem i dio programa Dana općine Čitluk, koji se obilježava povodom 718. obljetnice prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo. Također, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku biranim je riječima predstavio autore čija su najnovija ostvarenja sinoć predstavljena.

Ključni doprinos ove knjige kroz teorijski i istraživački dio jest u pozicioniranju BiH unutar svjetskih događanja. Knjiga obrađuje širok aspekt pojmova te nas kroz prošlost, sadašnjost, ali i budućnost upozorava na neriješena društveno-politička pitanja koja nas ne vode u smjeru napretka i razvoja, nego nas dovode do sve većih razlika koje se odražavaju na pojedinačna društva, ali i šire zajednice… Poticaj za čitanje ove knjige nizu različitih javnosti, ne samo znanstvene i stručne, pronalazim u njenome društvenome značaju te doprinosu sagledavanju šire slike niza ključnih tema s posebnim osvrtom na BiH – kazala je prof. dr. sc. Silvana Marić Tokić, recenzentica knjige.

Pišući recenziju, važan doprinos nastanku knjige dala je i doc. dr. sc. Anita Begić, pročelnica studija Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Iako je knjiga pisana znanstvenim stilom na pristupačan način objašnjava složene društveno-političke teme poput: globalizacije i krize identiteta u BiH, multikulturalizam, tranzicije demokracije, trgovine ljudi, siromaštva, terorizma, moći medija te obrazovanja i odgoja. Tako ova nadasve kompleksna problematika, osim istraživačima i studentima postaje pristupačna i široj javnosti – poručila je doc. dr. sc. Anita Begić te se osvrnula najvažnije značajke svakog od poglavlja knjige „Suvremene društveno-političke teme“.

Predstavljanje knjige pobudilo je veliko zanimanje kod Brotnjaka, koji danas slave Dan općine Čitluk, a zadovoljstvo što je i samo mogla dati doprinos raznolikom programu iskazala je prof. dr. sc. Irena Musa.

Sve vas srdačno pozdravljam. Cijelu ovu dvoranu zaista ste ispunili pozitivnom energijom na čemu vam se zahvaljujem. Večeras neću govoriti o sebi ni o svojoj knjizi jer što reći nakon predsjednika OMH Čitluk i recenzentica, oni su to učinili na odličan način. Hvala sivima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Hvala mojoj obitelji, mojoj djeci i široj obitelji, jer znate, obitelj je uvijek tu kada je trebate – kazala je prof. dr. sc. Irena Musa, nakon čega se zahvalila svim suradnicima s kojima je surađivala radeći na knjizi i načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću na svesrdnoj podršci.

U svojoj knjizi prof. dr. sc. Irena Musa obrađuje ranije navedene značajne teme, a dio tih tema kroz svoj rad, predstavljan na petoj samostalnoj izložbi, obrađuje, uz mnoge druge i akademski slikar Saša Šantić. Budući da je Šantić profesor likovne umjetnosti, njegov cilj i kroz umjetničko stvaralaštvo svakako je educirati i upozoravati javnost.

Pomalo ste me iznenadili s pozivom. Gospodin Andrija je tu najzaslužniji, hvala vam na pozivu. Posvetio sam se obrazovnom poslu, ali kroz svoj rad nisam nikada odustao od umjetničkog djelovanja. Primjećujete da su radovi organizirani da dotiču mnoge teme. Ne mogu pobjeći od toga profesorskoga u svome radu. Knjiga koje je upravo predstavljena dotiče se mnogih tema koje su upravo prisutne na mojim slikama. Hvala vam na dolasku u ovolikom broju, potaknuli ste me na rad – kazao je u dijelu svog obraćanja akademski slikar Saša Šantić.

Više o samim radovima kazao je akademski umjetnik Mladen Ivešić docent preddiplomskog i diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, koji je izložbu i proglasio otvorenom.

Kao što vidite ovdje u Sašinim radovima, Saša se bavi istraživačkim i ne istraživačkim umjetnošću. Temeljna razlika između ove dvije umjetnosti jeste upravo u tome što ne istraživačka umjetnost polazi od ustaljenih-tradicionalnih vrijednosti, onih vrijednosti koje baštinimo, a istraživačka propitkuje sve te vrijednosti, a ujedno i samu sebe. To se vidi na Sašinim radovima – istaknuo je Ivešić.

Glazbeni doprinos sinoćnjem programu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čitluku dali su mladi glazbenici Anđelo i Kristijan Barbarić

WordPress Video Lightbox