Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Uskoro počinje nadogradnja zavjetnog zvonika na Gradini

Na vidikovcu Gradina u Donjem Malom Ograđeniku sinoć je proslavljen blagdan sv. Ilije proroka. U čast ovoga sveca, Organizacijski odbor iz mjesne zajednice Donji Mali Ograđenik i zaseoka Barbarići proslavu organizira već 41 godinu, a svečano misno slavlje kod zavjetnog zvonika sinoć je predvodio fra Dario Dodig, gvardijan i upravitelj svetišta svetog Ante na Humcu.

Inače, fra Dario je ranije obnašao dužnost župnika župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin kojoj pripadaju spomenuta mjesna zajednica i zaselak. Uz predvoditelja misnog slavlja u koncelebraciji je bio fra Jure Barišić, a u misnom slavlju i kasnijem pučkom veselju sudjelovao je veliki broj žitelja, koji su slavili blagdan svog nebeskog zaštitnika i njihovih gostiju.

Na početku svoje propovijedi, predvoditelj svečanog misnog slavlja kazao je kako o svetom Iliji mnogo govori i samo njegovo ime, koje u prijevodu znači: Jahve je moj Bog, kao i to da je predano revnovao za dom Gospodnji.

Radeći usporedbe vremena u kojem je živio sv. Ilija i današnjeg vremena fra Dario Dodig je kazao kako je svako vrijeme teško te da svako vrijeme sa sobom nosi izazove, ali da Gospodin uvijek računa na svakoga od nas, pa čak i ako sami često ne vidimo izlaz i možda se smatramo umornim i nedostojnim za ispuniti ono što Bog od nas traži.

Nama Gospodin kao i Iliji želi reći: Nemoj klonuti u životu, nemoj ostati na zemlji, nego se digni i idi naprijed, idi za Gospodinom. Nemoj gledati u svoje probleme, poteškoće, bolesti, križeve, patnje, kušnje, ne znam što bi sve još mogli nabrajati. Nemoj gledati u to. Nemoj gledati u zemlju, u sebe i oko sebe. Gledaj naprijed. Gledaj Gospodina i idi za Njim. Nas Gospodin želi pridići, podići u životu. Želi nam pokazati izlaz iz naših životnih situacija, za koje možda mislimo da su nesnosne, da nikome nije teško kao nama, da su toliki problemi od kojih ne vidimo izlaza. Gospodin nam želi reći: Ima rješenja, ima izlaza. Pođi za mnom – poručio je fra Dario Dodig okupljenima u svojoj propovijedi.

Isus je došao među nas i nije nam dao nešto svoje, nego cijeloga sebe. Dao nam je svoj život da nas spasi i da nam se očituje milosrđe. Nije htio da Mu budemo sluge, nego prijatelji i braća te nas zato  poziva, kao Iliju proroka, kreni za mnom. Uvijek nas Gospodin prati, nikada nas nije ostavi same… Evanđelje je za svakog čovjeka i na svakog čovjeka Gospodin računa.  Gospodin traži svakoga i ne želi da nitko bude izgubljen. Želi da svi osjete toplinu milosrđa i ljubavi. Draga moja braćo i sestre, to je poruka koju nam želi nakon toliko stoljeća doviknuti sv. Ilija. On je baš zato se borio, da ponovno vrati Gospodinu sve one koji su odlutali – kazao je fra Dario Dodig te dodao kako u je sv. Ilija odličan primjer kako ispuniti svoju zadaću i poslanje.

Svečana misna slavlja na blagdan sv. Ilije održavaju se kod zavjetnog zvonika na Gradini. Sa gradnjom ovog zvonika započele su i organizirane proslave te je kroz proteklih četrdeset godina mnogo učinjeno na uređenju prostora. Kroz minule godine na Gradini su se redali projekti, a sada je na red došao projekt nadogradnje zvonika. Organizatori su stoga sav prihod od pučkog veselja namijenili za realizaciju ovoga projekta, koji će započeti uskoro.

Skorašnji početak nadogradnje zvonika najavio je i Borislav Šimović, predsjednik Organizacijskog odbora proslave, koji je na početku humanitarno-kulturno-zabavnog programa na sportskom terenu ŠRC Gradnina čestitao sumještanima blagdan sv. Ilije, zahvalio predvoditelju misnog slavlja, pozdravio načelnika općine Čitluk Marina Radišića, predsjednika Općinskog vijeća Čitluk Predraga Smoljana i ostale goste, te se zahvalio donatorima i sponzorima koji su svojim prilozima već podržali projekt nadogradnje i one koji će to tek učiniti.

Svojim nastupima 41. proslavu blagdana sv. ilije na Gradini uljepšali su duo Prijatelji, muška pjevačka skupina HKUD Brotnjo i članice ženske pjevačke skupine HKUD Didak iz župe Gradnići, a tijekom cijele proslave posjetitelji su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i okušati svoju sreću u tomboli.

Prigodni program vodila je Gabrijela Dugandžić.

WordPress Video Lightbox