Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

20. srpnja proslava sv. Ilije na Gradini u Donjem Malom Ograđeniku

Prije 39 godina, točnije 1980. godine prošlog stoljeća, mještani Donjeg Malog Ograđenika i zaseoka Barbarići izgradili su zavjetni zvonik i posvetivši ga svetom Iliji proroku te su, također, postavili i kip sv. Ilije. Od 1980. godine do danas svake godine na blagdan sv. Ilije 20. srpnja, na ovom prekrasnom vidikovcu slavi se sveta misa, dakle, 39 godina, tako da dogodine slavimo vrijedan jubilej, 40 godina od izgradnje zavjetnog zvonika i postavljanja brončanog kipa sv. Ilije.

Od 2002. godine počelo se intenzivnije raditi na uređenju kako samoga zvonika tako i okoliša ove povijesne Gradine koja datira još od prije nove ere. Tada je izgrađena kapelica ispred zvonika, elektrificirano zvono, zvonik je urađen i postavljena kupola, izgrađena je betonska pozornica pored zvonika i to sve kada je do zvonika bila samo tzv. kozja staza. U narednim godinama radilo se na izgradnji puta, uređenju okoliša da bi se 2007. godine izgradio športski centar .

Prije izgradnje športskog centra program nakon mise održavao se na platou Gradina i oko zvonika a izgradnjom terena prešlo se na igralište.

Organizacijski odbor i župa sv. Stjepana prvomučenika Čerin, poziva svekoliko pučanstvo Brotnja i šire prije svega na svetu misu koja će biti na blagdan sv. Ilije 20. srpnja u 19,00 sati a koju će ove godine predvoditi fra. Augustin Čordaš, župni vikar na Širokom Brijegu, a potom i na kulturno- zabavni program uz bogatu tombolu, koji se održava na športskom centru neposredno ispod zvonika i kipa sv. Ilije na Gradini.

U zabavnom programu sudjeluju članovi HKUD Brotnjo Čitluk, članice ženske vokalne skupine HKUD Didaka iz Gradnića, popularne Drim Tim Babe iz Ljubuškog i kao specijalni gost Ine Tadić.

Dobro nam došli!!

Organizacijski odbor proslave sv. Ilije – Gradina 2019.

WordPress Video Lightbox