Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

19. Didakovi dani završeni predstavljanjem poticajne knjige

U Dvorani franjevačkog samostana u Mostaru sinoć su završeni 19. Didakovi dani, a u završnom dijelu programa kulturne manifestacije u organizaciji HKUD Didak predstavljena je nova knjiga fra Marinka Šakote „Moguće? Danas?“.

Na početku programa Andrijana Zubac podsjetila je mnogobrojne nazočne na tijek ovogodišnjih Didakovih dana, počevši od otvaranja manifestacije u Mostaru, koncerata talentiranih glazbenika u Zagrebu, Sarajevu i Širokom Brijegu, međunarodne likovne kolonije pa sve do predstavljanje nove knjige idejnog začetnika i pokretača Didakovih dana.

Također, gospođa Zubac predstavila je sinoćnje predstavljače, a uz autora knjige to su bili fra Ante Marić i dr. sc. fra Robert Jolić. Vrsni poznavatelji lika i djela fra Didaka Buntića dali su veliki doprinos sinoćnjem programu, čijoj su upečatljivosti također doprinijeli Veliki zbor sv. Stjepana župe Čerin i Ženska vokalna skupina HKUD-a Didak.

Fra Ante Marić u svom sinoćnjem izlaganju podsjetio je nazočne na najvažnije podatke iz fra Didakovog bogatog životopisa, a fra Ante se na poseban način osvrnuo na neke od najznačajnijih sačuvanih pisanih ostavština fra Didaka Buntića, koje na fantastičan način predstavljaju fra Didaka, no široj javnosti su manje poznati. Također, fra Ante se osvrnuo i na novi knjigu te je toplo preporuči čitateljima.

O samoj knjizi „Moguće? Danas?“ više su govorili dr. sc. fra Robert Jolić i fra Marinko Šakota, autor knjige. Fra Robert je na početku izlaganja svoje recenzije kazao kako je fra Marinko svojim radom od pokretanja Didakovih dana dao veliki doprinos promociji fra Didakovog života i veličanstvenog djelovanja te da je najnovija knjiga također značajan doprinos, različit od svih dosadašnjih.

– Fra Marinko Šakota, naime, ovo djelo ne piše primarno kao znanstveni povijesni rad, nego prije kao poticaj – poticaj nama, suvremenim franjevcima, suvremenim Hercegovcima, suvremenim pismenim ljudima, suvremenim političarima, gospodarstvenicima – rekao je dr. sc. fra Robert Jolić.

U svojoj recenziji fra Robert je također naveo kako je sinoć predstavljena knjiga podijeljena u pet poglavlja, od kojih je najveće i ključno poglavlje u kojem fra Marinko govorio o fra Didakovoj razgranatoj i prebogatoj djelatnosti.

– Ova knjiga, kako zapisa autor, imala je za zadaću predstaviti fra Didaka Buntića i njegova velebna djela koja je ostvario u skromnim uvjetima, kako bismo mi danas, koji živimo u drukčijim uvjetima, shvatili da je puno toga moguće – rekao je dr. sc. fra Robert Jolić.

Sinoć predstavljena knjiga izdana je u nakladi HKUD Didak i uz sunakladništvo Ogranka Matice hrvatske u Čitluku. Svima koji su sudjelovali u njenom nastajanju, kao i svima koji su bili dio sinoćnjeg predstavljanja, fra Marinko se srdačno zahvalio te naglasio kako je, unatoč tomu što je mnogo toga napisano i otkriveno o fra Didaku, uvijek iznova potrebno proučavati ovog znamenitog franjevca te da je potrebno prihvatiti fra Didakov životni put i načela, i učiniti ih svojim.

– Otkrio sam da je fra Didakovo životno načelo koje se provlači kroz njegovo djelovanje slično Marijinu: Moguće je! Čitajući njegova pisma i poslanice, shvatio sam da su te dvije riječi moguće je bile pokretačka snaga njegova iznimno bogata i uspješna djelovanja. Zato sam se odlučio napisati knjigu o njemu i dati joj naslov u obliku pitanja Moguće?. No, zašto uz to pitanje Moguće? Stoji još jedna riječ također u obliku pitanja: Danas? Razlog je: želim predstaviti fra Didakovo moguće je u njegovu, u nimalo jednostavnu i laku vremenu kako bi i nas danas obasjala svjetlost s Neba da shvatimo kako je i danas puno toga moguće. Jer shvatio sam da je fra Slavko Barbarić u pravu kada govori kako se mnogi kršćani kriju iza riječi: Nije moguće… Fra Didak nam je nasušno potreban upravo danas. Zato ova knjiga. Zato takav naslov – poručio je fra Marinko Šakota.

WordPress Video Lightbox