Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održano Kušanje mladog vina

U Hotelu Brotnjo, Ogranak Matice hrvatske Čitluk upriličio je sinoć večer ispunjenu zanimljivim programom tijekom koje su predstavljene dvije knjige Liljane Leone Zovko, otvorena izložba slika koje je naslikao dubrovački umjetnik Mišo Baričević te održano tradicionalno Kušanje mladog vina.

Na početku programa čitlučkoj publici predstavljene su zbirka pjesama „Mirno spavaj Lara“ te knjiga proze „Dobra ti noć Balkane“ autorice Liljane Leone Zovko. Knjige su tiskane u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk te su stoga uvrštene u program manifestacije „Dani Matice hrvatske u Brotnju“, a o navedenim djelima biranim riječima govorili su: prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, Mate Grbava, književnik iz Ljubuškog i Goran Matić, nagrađivani suvremeni pjesnik iz Srbije.

Grbavac i Matić biranim su se riječima u svojim recenzijama osvrnuli na knjige Ljljane Leone Zovko, a tople preporuke i pohvale izrazili su i tijekom sinoćnjeg programa kojeg su glazbeno obogatili učenice i profesorica Osnovne glazbene škole Brotnjo te mješovita klapa Katarina – Buna.

Hvala vam svima što ste došli. Izuzetna mi je čast imati prvu samostalnu promociju baš u mom mjestu. Hvala mojim školskim kolegicama, hvala pjesnicima, hvala Andriji i Mati, a na poseban način hvala Goranu Matiću iz Beograda. Posebna mi je čast, dirnuta sam i posebno emotivna večeras – poručila je Ljiljana Leona Zovko i okupljene počastila jednom od svojih pjesama.

Odabrane ulomke i stihove tijekom sinoćnjeg programa iz prvijenaca Ljiljane Leone Zovko također su pročitali pjesnici Marela Jerkić Jakovljević i Adnan Pandur, dok je u drugom dijelu programa čitlučkoj publici odabranim djelima iz novog ciklusa predstavljen slikar Mišo Baričević.

Dubrovački slikar nažalost nije mogao nazočiti sinoćnjoj izložbi pa je umjetnika i njegov novi ciklus pod nazivom „Crno – bijeli svijet“ okupljenima u Hotelu Brotnjo predstavio Vladimir Filipović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Mostaru.

Umjetnici se odlučuju za korištenje monokromnosti u slikarstvu iz estetskih, emocionalnih, a ponekad i iz etičkih razloga. Povijesni kontinuitet od srednjega vijeka pa sve do danas, ukazuje nam na činjenicu koliko je to važan segment zapadne umjetnosti sadašnjice. Kako u fotografiji, tako i u slikarstvu, kada slikamo ljude u boji, slikamo njihovu odjeću i vanjštinu. Kada slikamo ljude u crno-bijelom, zapravo slikamo njihove duše i priče. Reprezentativan primjer tome je i novi ciklus Miša Baričevića pod nazivom Crno – bijeli svijet. Zašto crna i bijela? Zato jer ljudske oči vide iluziju stvarnosti, a crno-bijele slike pretvaraju tu iluziju u drugu stvarnost – kazao je Vladimir Filipović.

Marin Ivanović, predavač na Odsjeku povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru i likovni kritičar proglasio je Baričevićevu samostalnu izložbu u Čitluku otvorenom, nakon čega je održano tradicionalno Kušanje mladog vina.

Kako bi prvenstveno oživjeli sjećanja na stare hercegovačke običaje, da tim svjedočanstvima rasvijetlimo one vrijednosti tradicijske kulture koje naprosto nestaju ili su već prekrivene debelim slojem zaborava, nekolicina nas entuzijasta još prije 23 godine, okupljeni oko ideje i moje zamisli, uključili smo se u projekt Kušanja mladog vina. Stari, tradicijski običaji uz Kušanje mladog vina, autohtoni proizvodi i obrti su jedan od važnijih segmenata u prikazu materijalne, duhovne i socijalne kulturne veze i na ovaj način prezentacije, koja ima prošlost koja joj daje dignitet, autentičnost i otvorenost prema svijetu želimo oživjeti sjećanje starijih, educirati mlade te približiti i prikazati zaboravljene pojedinosti iz života naših predaka – kazao je prof. Andrija Stojić i naglasio kako je jako važno biti svoj i originalan u očuvanju identiteta hercegovačkog kraja.

Jedan od malih dijelova broćanskog identiteta je i kušanje mladog vina. Mlado vino iz bačve prvi je kušao domaćin te ga nakon toga ponudio svima ostalima, a čast da zatvori bačvu sa mladim vinom pripala je Predragu Smoljanu, predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk.
Završni dio večeri svojim vinima obogatile su vinarije Marijanović i Tolj, vrhunske suhomesnate delicije okupljenima je ponudila pršutana Bura, a jako bogata gastronomska ponudu koju je za Kušanje mladog vina pripremio Hotel Brotnjo obogaćena je i degustacijom sira Grana Padano.

Svoj rad na sinoćnjoj manifestaciji predstavili su također i učenici hotelijersko-turističkog smjera Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića sa svojim proizvodima, dok su dašak tradicije večeri svojom izvornom pjesmom dali članovi HKUD Brotnjo.

WordPress Video Lightbox