Općina Čitluk

Ispis

Prema državnom ustroju Bosne i Hercegovine, općina Čitluk nalazi se u županiji br. 7, Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Osnovana je 1955. godine, a sjedište joj je u Čitluku, Ulica kralja Tomislava 87. Ima svoju zastavu i grb.

Površina općine zauzima 181 km. četvornih metara, a po najnovijim procjenama u općini živi oko 17.500 stanovnika, i 99% su Hrvati-katolici. Općinsko središte - grad Čitluk, ima oko 5.000 stanovnika. Uz općinsko središte Čitluk, ovoj općini, koja je u sastavu Hercegovačko-neretvanske županike/kantona, pripadaju naseljena mjesta: Bijakovići, Biletići, Biletići Polje, Blizanci, Blatnica, Dobro Selo, Čalići, Čerin, Dragićina, Gornji Veliki Ograđenik, Gornji Mali Ograđenik, Donji Veliki Ograđenik, Donji Mali Ograđenik, Gradnići, Hamzići, Krehin Gradac, Krućevići, Međugorje, Mostarsko Cerno, Paoča, Služanj, Tepčići i Vionica.

Grb i zastava općine Čitluk

Grb općine Čitluk sastoji se od štita, gotičkog oblika kakav je bio u Europi u vrijeme prvoga pisanog spomena Brotnja iz 1306/07. godine, a koji se čuva u Povijesnom arhivu u Dubrovniku. Štit je vodoravno podijeljen u dva jednaka dijela i na plavoj podlozi je srebrni križ latinskog oblika na trodijelnom postolju. S jedne i druge strane križa je stabljika broć, zelene boje, sa stiliziranim srebrnim cvjetovima. U donjem dijelu štita su povijesne boje hrvatskog naroda: tri crvene i dvije i dvije srebrne grede.

Zastava općine Čitluk je zlatne boje, a u sredini joj se nalazi grb.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537