Svečano otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića

Ispis

pučka kuhinja Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je u utorak u Mostaru pučku kuhinju fra Didaka Buntića, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti, a u sklopu Studentskog centra Dompes. Nadbiskup mons. Lugi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH je blagoslovio pučku kuhinju.

Hrvatska potpora BiH je ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima, kazao je Plenković, kojem je ovo sedmi boravak u BiH u posljednjih jedanaest mjeseci.

Po njegovim riječima, najvažnije je da Hrvatska na BiH prenosi svoja iskustva o europskom procesu i podupire reforme koje učiniti BiH učinkovitijom te je pripremiti za izazove pristupnih pregovora koji su tek pred njom.

„To je okvir u kojem radimo u najboljoj namjeri otvorenog srca i sa željom, da sve što je Hrvatska prošla, u svakom trenutku BiH bude na korist i na dobrobit kvalitetnog dijaloga između tri konstitutivna naroda i svih ostalih koji žive u BiH“ kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 milijuna kuna, a Plenković je najavio kako će se potpora i nastaviti.

Nakon svečanog otvorenja Pučke kuhinje delegacije su se pješice uputile prema Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, gdje je održana svečana akademija posvećena fra Didaku Buntiću povodom 100. obljetnice spašavanja gladne djece, objavio je portal Bljesak.info.

Inače, „Dompes“ je o projekt mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko koji je izjavio kako je objekt sagrađen novcima preko 4000 donatora.

”Nije sve ni izbliza gotovo, ali sve je pod krovom i samo mogu zahvaliti Bogu na donatorima bez kojih ovog ničega ne bi bilo”, rekao nam je ranije fra Iko Skoko.

Studentski dom i pučka kuhinja, čija je izgradnja počela u siječnju 2015., stavljena je pod krov. Kuhinja i menza su dovršene, u zgradu su u potpunosti ugrađene instalacije, a s izgradnjom soba kreće se uskoro. Čim se, kako kaže fra Iko, sravnaju dosadašnji računi. Kaže, kako je donatora bilo mnogo, a njihova će imena biti izvješena u Domu. Od onih koji su dali i marku, odvojivši od svoje neimaštine, do velikih donacija u čemu prednjači Vlada Republike Hrvatske.

Bljesak.info

 

 

KONTAKT

kontakti

Op?ina ?itluk
Trg rtava Domovinskog rata 1
88260 ?itluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537